Nastopajoči na prvem večeru 12. različice Panča v družbi drugih komikov, ki bodo nastopili v prihodnjih dneh ali pa so prišli le spodbujat nastopajoče. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Nastopajoči na prvem večeru 12. različice Panča v družbi drugih komikov, ki bodo nastopili v prihodnjih dneh ali pa so prišli le spodbujat nastopajoče. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Letošnji Panč, ki tako kot vsako leto poteka v drugi polovici avgusta na Ljubljanskem gradu (ob morebitnem dežju pa v Festivalni dvorani), je z uvodnim večerom, poimenovanim TV-face, občinstvo močno razgrel.

S festivala Panč na Ljubljanskem gradu

Slišati je bilo salve smeha, lahko pa rečemo tudi, da so komiki nadgradili svoje nastope, saj je ob sklepnih stavkih pri nekaterih dodajanje humornih zaključkov trajalo kar nekaj minut, sploh takrat, ko je šlo za razlago kakšne zgodbe, pripetljaja ali analizo oglasov (Klemen Bučan), vremena (Aleš Novak), obiska koncerta, kjer obiskovalka ni videla čez skoraj dvometrskega Jana Kreuzerja. Mariborčanka Martina Ipša je razložila, zakaj je nesmiselno obiskovati tekoči trak v fitnesu, ker tečeš, pa nikamor ne prideš. Moška copata Ranko Babić ni mogel iz svoje kože – slišali smo, kako se starši, ko postanejo dedki in babice, dobesedno zamenjajo. Da o današnjih otrocih ne govorimo: "Moja osemletna hčerka ima že več kot 30 diplom. Gredo v gozd, šola v naravi ... in diploma: "Ati, poglej, spet sem dobila eno diplomo!" Aja, ker znaš hoditi zraven drugih po gozdu? Pa to je svetovni dosežek!"

Lahko bi rekli, da je največ smeha na prvem večeru požel Bučan, ki je ob analizi oglasov, ki jih je opazil v različnih medijih, povsem navdušil s svojo avtorsko priredbo Gregorčičeve pesmi Soči, le da je glavno vlogo imela Ljubljanica.

Andrej Težak Tešky:
Andrej Težak Tešky: "Več kot se lahko smejimo, dlje ko se smejimo, bolj z veseljem bomo to delali. Startali smo s tremi dnevi. Zelo organsko je s treh šlo na štiri in potem na pet. Letos sem vprašal na Ljubljanskem gradu, ali je še kakšen dan prost, pa je bil še en, tako sem rekel, dajmo ga napolnit." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Panč ima končno svojo himno
V vseh šestih dneh letošnjega Panča občinstvo ogrevata Jure in Mark, ki ponujata podoben humor kot Slon in Sadež. Tako sta bila vesela sodelovanja na Panču, da sta ob spremljavi kitar spesnila kar Panč himno (nasmejemo se vsekakor tako besedilu kot (ne)uglašeni interpretaciji). Tešky, ki je ob Tinu Vodopivcu organizator in voditelj dveh večerov, je pojav glasbil v stand-upu takole pokomentiral: "Kar nekaj je komikov, ki v zadnjih letih v svoje nastope dodajajo nekatera glasbila. Jaz sem npr. tudi to naredil v svoji samostojni predstavi Deseti brat. Uroš Kuzman npr. tudi igra, pa Rok Škrlep. To je morda zadeva, ki se zdaj precej preizkuša. Tega še vedno ne more početi vsak, če pa znaš, je pa morda celo še lažje kot predstaviti klasičen stand-up. Tega je pri nas še vedno zelo malo. Lucija Čirović je npr. dodala še več – ventrilokvizem (govorjenje iz trebuha, op. a). Mogoče bo to še kdo poskusil. Glavni cilj pa še vedno ostaja, da si čim bolj smešen. Nasmejati moraš ljudi, pa ni pomembno, ali so trije v občinstvu ali jih je tisoč kot na Panču. Kaj boš uporabil in kako boš to izvedel, pa je odvisno samo od komika; vsak išče svojo smer."

Jan Kreuzer nas je nasmejal s podrobno reportažo o obisku koncerta, kjer je obiskovalka sprožila pravo dramo, ker ni videla čezenj. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Jan Kreuzer nas je nasmejal s podrobno reportažo o obisku koncerta, kjer je obiskovalka sprožila pravo dramo, ker ni videla čezenj. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Ali je za stand-up potrebno torej nekaj več? Ali sta dovolj le dober komik in mikrofon?
"Mislim, da stand-upu dajejo pestrost predvsem šale in osebnost komika, zato velike potrebe po dodatnih prvinah, ki se izposojajo iz drugih žanrov, niti ne vidim. Prihodnost stand-upa je tam, kjer je bila vedno do zdaj: v humorni interpretaciji družbenih in kulturnih zasnov, ki hodijo po robu in nas kritično opominjajo na njihovo absurdnost. Kaj točno pa to v določenem obdobju pomeni, pa se spreminja," meni Jan Kreuzer.

Podobno meni Klemen Bučan: "Zame stand-up pomeni, da je komik zabaven, smešen, da se ljudje poistovetijo s šalami. Kar koli imaš kot dodatek, če se ti dobro počutiš, je dobro. Ampak pravi stand-up je, da je samo en človek na odru, govori o sebi, o svetu, in s tem stand-up naredi svoje. Sam sicer vedno rad nastope malce popestrim, dodam ples, kakšne rime, pa pesmice, zato da ni monotono – da ni ravna črta celo uro, ko imam svoj samostojni nastop. V Sloveniji v teh recimo 10, 15 letih, ko delamo to malce resneje, se nam ni za bati, da bi zmanjkalo idej."

Aleš Novak nam je razkril, da v zadnjem času "intenzivno študira" vreme, kar mu predstavlja resen izziv. Celo tako zelo se je potopil v branje vremenskih napovedi, da bi bil, če bi bil znova v letih, ko se odločaš za študij, pripravljen biti "resen vremenoslovec". O dodatkih v stand-upu pravi: "Saj ne vem, ali bi se res moralo kaj posebnega dodati in razvijati. Če pogledamo stand-up v Ameriki, Angliji, je že petdeset let na tej točki, se sicer razvija, ampak ni kakšnih posebnih radikalnih sprememb. Tematike gredo sicer naprej, določenim temam, ki smo jih v Sloveniji že obdelali, morda celo preveč, se poskušamo izogibati, po drugi strani pa je želja po novih. To je to. Ljudje hodijo na stand-up, ker si bolj kot ne vsak želi slišati določene misli, torej da slišijo brutalno iskrenost na zabaven način. Kakšne posebne revolucije pa ne pričakujem."

Novopečeni očka Klemen Bučan:
Novopečeni očka Klemen Bučan: "Ne, ne bom še zdaj predstavil materiala o menjavanju pleničk in podobnih očetovskih prigodah. Ga hranim za mojo predstavo 18+. Grem udarno, preverjeno z materialom zadnjih dveh, treh let. Na Panču moraš 'pičiti' le najboljše." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Stand-up in tabuji. Kaj je tabu danes?
Stand-up že od nekdaj razbija tabuje (homoseksualnost, seks, prigode v odnosih, marihuana, politika, kletvice, kritičnost do zakonov ...). Včasih je bilo javno govorjenje o teh tematikah zelo nesprejemljivo, danes imamo občutek, da je že vse izpeto.

Jan Kreuzer, ki tudi zna poseči po političnih šalah, ima o "novih tabujih" posebno mnenje: "Slovenska scena je v zadnjih letih izjemno napredovala. Med občinstvom in komiki je vedno nekakšen vzajemni ples. Dokler slovensko občinstvo niti ni dobro vedelo, kaj stand-up je, je bilo tako rekoč nemogoče, da bi iz tega ekosistema vzklilo kaj zelo drugačnega od šal na prvo žogo in preigravanja starih šal. Zdaj je položaj, predvsem v urbanih okoljih, precej drugačen. Ljudje imajo bolj izpiljen okus in preprosto zahtevajo več, kar me zelo veseli, saj so prav ta pričakovanja občinstva tista, ki nam komikom omogočajo, da rastemo. Kot družba smo morda podrli tabu ali dva, zato določene teme niso več na robu, smo pa po drugi strani postali bolj občutljivi kot kadar koli prej. Določeni ljudje od stand-upa pričakujejo politično korektnost in vsesplošno zavijanje v vato, kar pa je popolnoma zgrešeno. Vloga stand-upa je, da družbi na humoren in kritičen način nastavlja ogledalo, zato je nujno, da deluje zunaj teh zasnov, zato, da lahko na glas pove, da je cesar gol – tudi če se kdo zaradi tega užali."

Uroš Kuzman:
Uroš Kuzman: "Letos na Panču ne nastopam, se pa ravno pripravljam na svojo 100. ponovitev samostojne predstave Profesor Kuzman mlajši. Jo imam tukaj na gradu v okviru festivala Komedija pod zvezdami. Nastopal sem preteklo leto po vsej Sloveniji, tudi v več medijskih oddajah sem bil, tako da bo v prihodnosti veliko tovrstnih anekdot. Pa tudi moji otroci so že malce zrastli, starejši sin je že v šoli, kar je popolnoma drugače kot takrat, ko smo menjavali plenice." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Čaka nas še pet dni
V sredo nas čaka angleški večer. Kanadčan Daniel Ryan Spaulding, ki obožuje Slovenijo in Dalmacijo, je pri nas s svojo iskrivostjo že močno zasidran. Slišali bomo Jacka Holmesa iz Velike Britanije, Ljubljano so obiskali tudi Reginald Baris iz ZDA, pa Edo Berger iz Nizozemske, povratnica Dana Alexander iz Kanade ter ena najbolj vročih mladih samostoječih šaljivk na svetu, April Macie iz ZDA. Gospodična je osvojila tekmovanje Howard Stern's Hottest and Funniest Chick, poznamo jo iz serije Last Comic Standing na NBC, od prejšnjega tedna pa se na Netflixu razdaja s polurnim šovom Tiffany Haddish presents They Ready ft. April Macie.

V četrtek bo na vrsti črni humor. Voditelj bo znova Andrej Težak – Tešky, na odru se mu bodo pridružili Nikola Silić iz Srbije, Gašper Bergant, Marko Žerjal, Rok Bohinc in Jasmin Lenard Džamiđić iz Bosne in Hercegovine.

V petek bo večer Od Vardarja do Triglava povezovala Zagrebčanka Marina Orsag. Nastopili bodo: Srdjan Olman in Ana Zlatanović iz Srbije, Saša Turković iz Hrvaške, Masim Mujčinović iz Bosne in Hercegovine in Nikola Todoroski iz Severne Makedonije.

Tuji komiki na festivalu Panč

Sobotno vročico bo povezoval Tin Vodopivec. Znano slovensko četico, ki bo skušala nasmejati občinstvo, pa tvorijo Perica Jerković, Sašo Stare, Lucija Čirović, Rok Škrlep in Boštjan Gorenc – Pižama.

Sklepni večer oz. "nedeljskih šest" pa sestavljajo: voditelj Vid Valič, Admir Baltič, Žan Papič, Matic Kokošar, Željko Čakarević Žalkić in Splitčan Ivan Šarič.