Maja je izvlekla številko 20. Je lahko še bolj srečna kot polfinalna trinajstica? Foto: Screenshot: Eurovision.tv
Maja je izvlekla številko 20. Je lahko še bolj srečna kot polfinalna trinajstica? Foto: Screenshot: Eurovision.tv
Maja Keuc na novinarski konferenci
Prav številko 20 si je slovenska ekipa tudi želela. Foto: Screenshot: Eurovision.tv
Maja Keuc
Maja Keuc se je takole veselila uvrstitve v finale. Foto: Reuters

Ko je Maja prišla na vrsto za žreb, sta bili v skledi samo še dve kroglici, ki sta skrivali številki 7 in 20, prav zadnjo pa si je želela Maja. "20! Dajmo, Maja, dvajsetko!" so se slišali vzkliki iz dvorane. In res jo je izvekla. Vesel nasmeh ji je ožaril obraz, Urša Vlašič, avtorica besedila njene pesmi No One, ki je sedela poleg nje, pa je navdušeno skočila v zrak.

Na novinarsko vprašanje, kaj se je zgodilo v 'green roomu' po razglasitvi, je Maja pokazala na Uršo Vlašič in rekla: "Ob razglasitvi se je vrgla name in jaz sem pomislila - o moj bog, upam, da zdaj ne kažem svojih spodnjih hlačk ... že spet!"

Pričakovanja so po Majinem polfinalnem uspehu očitno velika: "Zdaj, ko je tako očitno, da nam bo letos uspelo, katero slovensko mesto bo prihodnje leto gostilo Evrovizijo?" je zanimalo slovenskega novinarja. Maja se je najprej malce zmedla, nato pa rekla: "Zgradili smo veliko dvorano, zato smo sposobni gostiti tekmovanje. Maribor? Ja, prestavili ga bomo v Maribor, v moje mesto!"

Novinarje je nato zanimalo, ali je bilo težje čakati na nastop ali na razglasitev finalistov. "Na razglasitev. Mislim, da sem za 20 sekund nehala dihati. Ne, za celo minuto, kar je tudi moj rekord," je priznala. "Morala sem se preobleči, saj v svoji obleki nisem mogla sedeti. V njej sem bila pet ur in svojega telesa nisem več čutila," je potožila.


Komaj čaka sobotni večer
Maja v prvih odzivih ob svojem velikem uspehu ni skrivala navdušenja in je slikovito opisala svoje občutke ob uvrstitvi Slovenije v evrovizijski finale. "Jaz sem ful, ful, ful, ful srečna, da smo se uvrstili v finale. Ne morem verjeti, da nam je to po toliko časa spet uspelo, in zdaj samo še s polnim, polnim zagonom naprej. Tako da komaj čakam sobotni večer," se je veselila.

"Jaz moram priznat, da takrat, ko sem zaslišala to množico, mi je to dalo samo še dodatno energijo. Trema je po nekaj sekundah izginila in to je tak občutek, ki ga ne bom dejansko pozabila nikoli, nikoli, nikoli v življenju," so nam Majino navdušenje prenesli iz Düsseldorfa.

Poleg Maje Keuc so se v finale uvrstili tudi predstavniki Estonije, Romunije, Moldavije, Irske, Bosne in Hercegovine, Danske, Avstrije, Ukrajine ter Švedske, ki se bodo v soboto pomerili s predstavniki Srbije, Litve, Grčije, Azerbajdžana, Gruzije, Švice, Madžarske, Finske, Rusije in Islandije (zmagovalci prvega polfinalnega večera) ter (neposredno uvrščenimi) predstavniki Francije, Italije, lanske zmagovalke Nemčije, Španije in Velike Britanije.