Slovenska nogometna reprezentanca bo tako drugič zaigrala na evropskem prvenstvu, prvič po letu 2000. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slovenska nogometna reprezentanca bo tako drugič zaigrala na evropskem prvenstvu, prvič po letu 2000. Foto: BoBo/Borut Živulović

Slovenija je na zadnji kvalifikacijski tekmi za Euro 2024, ki bo med 14. junijem in 14. julijem potekal v Nemčiji, gostila Kazahstan. Za uvrstitev je bil potreben le remi, a izbranci Matjaža Keka so pred povsem polnimi Stožicami navijačem pripravili najlepše darilo: zmago. Reprezentančni uspeh je dodatno poudaril ognjemet nad Stožicami.

Predsednica na tribunah. Foto: BoBo
Predsednica na tribunah. Foto: BoBo

Novico, da bo Slovenija po 24 letih znova na evropskem prvenstvu, so pozdravile tudi slovenske znane osebnosti. "Iskrene čestitke Nogometni zvezi Slovenije. Slovenija je na Euro 2024," je ob emotikonu bicepsa na družbenem omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki si je tekmo ogledala tudi v živo.

Valu navdušenja so se pridružili tudi pri vladi, ki je na uradnem profilu na omrežju X zapisala: "Slovenija je ponosna na vas! Če kje, je ta zgodovinski dosežek najlepše doseči na domačem igrišču. Srečno na EP in naj bo vsak trenutek na igrišču nepozaben!"

"Bravo," je bil kratek in jedrnat slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić, ki je k temu pripisal tudi številne emotikone slovenske zastave. "Jaaaaa. Gremo v Nemčijo!" je pogled nogometnih navdušencev v turnir 24 reprezentanc usmeril rokometni reprezentant Jure Dolenec.

Zgodovinskemu uspehu sta se poklonili tudi Košarkarska zveza Slovenije in Uradni slovenski turistični portal I Feel Slovenia, ki je zapisal, da gre za zelo ponosen trenutek Slovenije, obenem pa vse pozvala, naj se "združimo v ponosu in pričakovanju popotovanja, ki prihaja".

Slovenska nogometna reprezentanca bo tako drugič zaigrala na evropskem prvenstvu, prvič po letu 2000. Na veliko tekmovanje se bo uvrstila četrtič, po Euru 2000 ter svetovnih prvenstvih v letih 2002 in 2010.