Nastop na Emi, uspešno zastopanje na Evroviziji in izdaja prvenca - Maja Keuc s ponosom gleda na preteklo leto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nastop na Emi, uspešno zastopanje na Evroviziji in izdaja prvenca - Maja Keuc s ponosom gleda na preteklo leto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Keuc
Pred nastopom na lanskoletni Emi se je tresla, priznava danes, ko se z nostalgijo spominja svojega nastopa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Keuc
Lansko leto je tudi izdala svoj prvenec, ki ga je poimenovala Indigo. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina

Keučeva je že pred odločilnim večerom veljala za favoritinjo. A kot priznava sama, je bila pred nastopom precej zaskrbljena: "Skrbela me je obleka, ozvočenje, glas, konkurenca, ne vem, kaj me ni skrbelo."

Po nastopih Nine Pušlar, April, Hannah Mancini (ob zvokih didžeja Sylvaina in Mika Valeja), Omarja Naberja in skupin Rock Partyzani, Tabu, Felix Langus, LeeLooJamais, in Time to Time je Keučeva pristala v superfinalu z April. Glasovi gledalk in gledalcev so odločili, da na Evrovizijo v Nemčijo potuje nasmejana Štajerka.

A njena zgodba se ni ustavila že na prvi stopnički, saj se je uvrstila v evrovizijski finale in tam zasedla solidno 13. mesto. Po prihodu domov ni počivala na starih lovorikah, zaprla se je v snemalni studio in decembra izdala svoj prvenec Indigo. Vmes pa smo jo lahko vsako nedeljo spremljali v oddaji Misija Evrovizija, katere misija je bila jasna: najti zmagovalca! Oddaja je ponudila kar dve zmagovalki, ki se bosta zvečer pomerili na Emi: Evo Boto in dvojčici Evo in Niko Prusnik. Keučeva jim pred njihovim odločilnim večerom svetuje: "Naj se prepustijo najlepšemu trenutku v njihovem življenju in samo odpojejo."

Sklepni del Misije Evrovizija se bo začel ob 20. uri, spremljati pa ga bo mogoče na 1. programu Televizije Slovenija, na 2. programu Radia Slovenija – Valu 202 in prek MMC-ja.

Kaj še je povedala lanskoletna zmagovalka na Emi, si lahko preberete v kratkem pogovoru spodaj.

Z današnjim večerom se nekako končuje vaše "evrovizijsko" obdobje. Ga boste pogrešali?
Vsekakor me bo spremljala močna nostalgija, ko bom predala Emo novi zmagovalki. To je bila vsekakor ena izmed mojih najlepših izkušenj in obdobij v življenju.

Že med letom vam je uspelo, da ste javnosti ponudili nekaj več kot le uspeh na Evroviziji. Kako se "rešiti" evrovizijskih okovov, ko enkrat že prideš iz tekmovanja, oz. na čem je treba največ delati prve mesece po nastopu, da te ne dojemajo le kot "predstavnika na Evroviziji"?
Jaz sem se tako po povratku osredotočila na svoj prvi album in na nastope. Želela sem se začeti uveljavljati kot artist in ne samo kot izvajalec. Iskreno uživam v pisanju glasbe in se z veseljem razvijam in učim na tem področju. Evrovizijski okovi se nas bodo zmeraj držali, vendar se ne mislim celo življenje naslanjati le na to. Trdo bom delala in sledila svojim ciljem, da se me ljudje ne bodo zapomnili le po tem (smeh).

Kaj je tisto najboljše, kar prinese zmaga na Emi?
Več povpraševanja po nastopih in Evrovizijo seveda (smeh).

Kako glasovati na EMI 2012?

Uporabniki stacionarnih telefonov zavrtijo številke od 089 33 01 do 089 33 06 (zadnja številka predstavlja zaporedno številko skladbe), uporabniki mobilnih telefonov pa odtipkajo *303*X# in kliči, pri čemer X predstavlja zaporedno številko skladbe (od 1 do 6). Cena klica je 0,42 evra.

V drugem krogu glasovanja bo mogoče glasovati le na številkah 089-33-01 in *303*1# in kliči (za skladbo Eve Boto) in na 089-33-02 in *303*2# in kliči (za skladbo Nike in Eve Prusnik).

Kaj je vas najbolj skrbelo pred približno letom dni, ko ste se zadnji dan pripravljali na nastop?
Uf ... Vse! Skrbela me je obleka, ozvočenje, glas, konkurenca, ne vem, kaj me ni skrbelo. Na Emi sem imela največjo tremo v življenju. Tresla sem se (smeh)!

Kakšen nasvet za vse tekmovalke, ki bodo jutri stopile na oder?
Naj se prepustijo najlepšemu trenutku v njihovem življenju in samo odpojejo. Glava naj ostane doma, srce pa na odru. Vso srečo, punce!