Kot smo že poročali, je finalna prireditev letošnjega izbora mis Slovenije potekala na nenavadnem kraju – delno v strojnici, delno pa na kompresorski postaji rudnika v Hrastniku. Popestrili so jo tudi ena najstarejših godb v državi, Rudarska godba Hrastnik, in drugi glasbeni gostje. Na prireditvi so izbrali prvo in drugo spremljevalko ‒ to sta postali Lina Jenšac in Neža Simčič, naziv mis Slovenije pa je osvojila Maja Čolić iz Ribnice, ki bo svojo državo zastopala tudi na 70. izboru za mis sveta, ki bo decembra v Portoriku.

"Imam mešanico vseh čustev – veselja, presenečenja, ampak vse se počasi zbira, imam same lepe občutke," je dejala sveže diplomirana Ribničanka v oddaji Dobro jutro, ki je omenila, da so omenjene lokacije izbrali zato, ker so želeli predstaviti tudi Hrastnik in njegove kvalitete. Tudi njena krona ima svojo zgodbo – krona ima na vrhu hrastov list, ki predstavlja Hrastnik, sestavljata jo pa tudi črni premog in brušeno steklo, izdelek pa je nastalo izpod rok lanske prve spremljevalke Tinkare Smolar.

Maja Čolić ne bo samo ambasadorka Slovenije, sodelovala bo tudi pri projektu S teboj lahko, pri katerem se bom zavzemala za bolj vključujočo družbo. "Sodelovala bom z osebami s posebnimi potrebami in zavzemala se bom, da imamo vsi enake možnosti. Lahko jih imamo, samo sprejeti se moramo taki, kot smo," je še povedala in poudarila, da je skozi projekt mis Slovenije rasla in začutila zgodbo. "Mislim, da bom nadaljevala to, kar sem začela, to, kar sem delala cel projekt, in komaj čakam," je še zaključila

Namesto izhoda v kopalkah, branje poezije

Mis Slovenija že dolgo ni samo lepotno tekmovanje, pri dekletih namreč iščejo veliko drugih talentov, dekleta v vlogi manekenk na modni reviji niso dovolj. "Želela sem delovati pod sloganom Podpiramo slovensko, podprimo Slovenijo," je dejala Jelka Verk, imetnica licence za tekmovanje v Sloveniji, in poudarila, da je hotela tudi, da vsi vključeni dobijo dodano vrednost za nadaljnje življenje. "Naš koncept je, da z dekleti, ki nimajo izkušenj, delamo eno leto, jih izobražujemo," je še pojasnila Verk in pripomnila, da so taka dekleta najbolj primerna, saj še niso izoblikovana, želijo pa si delati in šolati. Mis Slovenije naj bi jim tako dala življenjske izkušnje.

"Največ, kar lahko daš človeku, je znanje," je poudarila Verk. Čeprav od 120 deklet na koncu krono osvoji ena, se ji zdi prav, da ima vsako dekle nekaj od sodelovanja pri projektu. Tudi poslovni partnerji, ki pokrivajo področja od naravne kozmetike do toplotnih črpalk, razumejo zgodbo tekmovanja. Proces vključuje tudi izobraževanje, kjer dekleta sprašujejo, kje si želijo delati čez 5 let in kako do tega priti. Nekatera dekleta, ki nikoli niso razmišljala o nadaljevanju izobraževanja, so se tako po sodelovanju za to odločile.

Izhoda v kopalkah na tekmovanju ni več. "Ne želim, da se ljudje pogovarjajo samo o tem, kako so dekleta izgledala, ne pa kdo dejansko so," je pojasnila Jelka Verk in poudarila, da kopalke vsebinsko ne spadajo v tekmovanje, zgodba se ji ne zdi smiselna. "Namesto tega sedijo in berejo poezijo. Edino to se mi je zdelo pravilno," je še dejala in poudarila, da so vse ženske lepe, vsaka na svoj način, zelo pomembna pa je karizma.