Paing Takon (levo), oblečen v tradicionalna kitajska oblačila, na sedečem protestu pred kitajskim veleposlaništvom v Jangonu, le nekaj dni po izvedenem državnem udaru. Foto: EPA
Paing Takon (levo), oblečen v tradicionalna kitajska oblačila, na sedečem protestu pred kitajskim veleposlaništvom v Jangonu, le nekaj dni po izvedenem državnem udaru. Foto: EPA

24-letnik velja za enega največjih zvezdnikov v mjanmarski popkulturi. V začetku leta se je večkrat udeležil množičnih protestov proti februarskemu vojaškemu udaru, nestrinjanje z nasilnim prevzemom oblasti je izražal tudi na družbenih omrežjih.

Mjanmarska hunta je nasilno zatirala množične proteste, ki občasno po državi še potekajo. V desetih mesecih je bilo po podatkih Združenja za pomoč političnim zapornikom (AAPP) ubitih 1178 ljudi, aretiranih pa 7355, med njimi tudi celoten državni vrh z voditeljico Aung San Su Či na čelu.

Paing Takon je bil aretiran že aprila, ko je po navedbah njegove sestre ponj prišlo okoli 50 vojakov v osmih vozilih, poroča BBC. Zdaj ga je vojaško sodišče obsodilo na tri leta zaporne kazni.

Njegov pravni svetovalec Kin Maung Mjint je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da zaporna kazen vključuje tudi prisilno delo, njegova družina pa še razmišlja o pritožbi na razsodbo.

Neimenovani znanec je za BBC povedal, da je Takon ob aretaciji trpel za depresijo in bil v slabem fizičnem stanju, saj da ni mogel "niti normalno stati", vendar se je "zavedal posledic", pri čemer ga "sploh ni bilo strah".

Oboževalci obnovili njegov profil na Instagramu

Na družbenih omrežjih je imel več milijonov sledilcev, preden so oblasti njegove uporabniške račune izbrisale. Medtem se je na Instagramu pojavil nov uporabniški račun z njegovim imenom, kjer so pogosto objavljene njegove fotografije. Račun očitno upravljajo oboževalci. Paning Takon je na omrežjih sicer izražal podporo odstavljenim voditeljem in zahteval vzpostavitev civilne vlade.