Monica Bellucci brez ličil ... in Monica Bellucci pod fasado ličil in po obdelavi slike. Foto: Elle/Vogue
Monica Bellucci brez ličil ... in Monica Bellucci pod fasado ličil in po obdelavi slike. Foto: Elle/Vogue
Eva Herzigova v naravni in 'polepšani' različici. Foto: Elle/Vogue
Sophie Marceau brez - in z. No, vsaj z ličili, če ne tudi oblekami ... Foto: Elle

Za pogumno potezo se je odločila osmerica evropskih (jasno) igralk in manekenk, in to ne nujno v najbolj rosnih letih, med drugimi Eva Herzigova, Monica Bellucci, Sophie Marceau in Charlotte Rampling.

"Stars Sans Fards", kar se prevaja kot "brez rdečila/ličila", gre pa za francoski rek, ki govori tudi o občutku "odprtosti". In sodeč po treh fotografijah, ki so do zdaj pricurljale v javnost, naslov ne bi mogel biti primernejši.

Bi Amerika privolila v to?
36-letna češka supermanekenka Herzigova, 42-letna francoska igralka Marceaujeva in 44-letna italijanska igralka Belluccijeva so videti osvežujoče naravne, sproščene in ranljive na način, na katerega ameriške zvezdnice vidimo le redko.

Morda najbolj presunljivo je prav to, kako je videti, da serija Ellinih fotografij dejansko sprejema in slavi organsko lepoto teh slavnih obrazov (pa čeprav osvetljava ni najbolj neizprosna, omenjene ženske pa so vse že sicer nadpovprečno lepe). Tu je primerjava z ZDA vsekakor na mestu: kadar tam objavijo zgodbo "zvezdnic brez ličil", to vedno pospremi neki "pa te imamo!" element, sporočilo bralcem, ki se glasi nekako takole: "Naše darilo vam: Naj vam prinese užitek vedenje, kako grda je ta zvezda brez pudra za njene mozolje!"

Evropejci drznejši in naravnejši
Če dobro pomislite, je še celo naše (ameriško?) pozdravljanje "naravne lepote" pogosto daleč stran od naravne. Spomnimo na škandal z retuširanjem, ki so ga sprožili lanski oglasi za Dove, ali pa na neštete "normalne" zvezdnice, ki jih slavimo zaradi njihovih oblin, na naslovnicah pa jih digitalno oklestijo za nekaj številk, jim zožajo nosove in posvetlijo polt. Znano je, da so Američani "močnejši" narod, a ne prenesejo pogleda na ženske obline.

In tokrat ni prvič, da bi evropske ženske revije ponovno prekosile ameriške. Lani je italijanski Vogue v znak protesta zaradi pomanjkanja raznolikosti na modnih stezah in v oglasih izdal številko, v kateri so bili upodobljeni le temnopolti modeli z vsega sveta. Številka je bila razprodana v nekaj dneh.

K. S. (po Yahoo News)