Carola na svojem blogu objavlja utrinke iz svojega življenja igralke, posebno pozornost pa namenja tudi skrbno sestavljenim opravam, čevljem, lepotnim skrivnostim, potovanjem ... Foto: (c) VIENNA WEDEKIND
Carola na svojem blogu objavlja utrinke iz svojega življenja igralke, posebno pozornost pa namenja tudi skrbno sestavljenim opravam, čevljem, lepotnim skrivnostim, potovanjem ... Foto: (c) VIENNA WEDEKIND
Za 'pop-up' trgovino, v kateri so prodajali kose po izbiri blogerjev, je Carola predlagala znamki MILK in Use A Brand. Foto: MQ Vienna Fashion Week

Dunajčani smo ali konservativni ali avantgardni, včasih pa pogrešam malce več poguma in inovativnosti.

'Življenje umetnika je podobno vožnji z vlakom smrti. Veliko vrhuncev, a tudi veliko padcev.' Foto: (c) VIENNA WEDEKIND
Utrinek s sobotne modne revije znamke MILK, pod katero ustvarja oblikovalka Nicole Komitov. Foto: (c) VIENNA WEDEKIND

Ljudje s severa imajo izjemen občutek za slog in takoj je opaziti, da je moda pomemben del njihovih življenj. V tem je bistvena razlika v primerjavi z Avstrijo ...

'Obvezna oprema' za stockholmski teden mode. Foto: (c) VIENNA WEDEKIND
Med pripravami na aktualno filmsko vlogo se je Carola 'infiltrirala' med nosečnice. Foto: (c) VIENNA WEDEKIND

Življenje umetnika je podobno vožnji z vlakom smrti. Veliko vrhuncev, a tudi veliko padcev. A prav to je tisto, kar dela življenje vznemirljivo, kajne?

Pretekli konec tedna smo dobili priložnost za obisk tedna mode v dunajski Muzejski četrti in "bližnje srečanje" z modno srenjo avstrijske prestolnice. Med sogovorniki, ki so nam pomagali pri iskanju odgovora na to, ali obstaja prepoznaven avstrijski oziroma dunajski slog, je bila tudi Carola, igralka, ki uspešno dela na televiziji, pri filmu in na odrskih deskah v domovini.

O svojem življenju igralke in navdušenke nad modo ter vsem lepim na splošno od leta 2011 piše na blogu VIENNA WEDEKIND, poimenovanem po enem njenih najljubših dramatikov, Franku Wedekindu. "Življenje umetnika je podobno vožnji z vlakom smrti. Veliko vrhuncev, a tudi veliko padcev. A prav to je tisto, kar dela življenje vznemirljivo, kajne? Pridružite se divji vožnji!" je njen moto.


Ste ena najvidnejših avstrijskih (modnih) blogerk, tudi fotografinja, a na prvem mestu je vaša igralska kariera. Ste blog začeli pisati, ker vam je poleg igre in fotografiranja ostajal presežek ustvarjalne energije?

VIENNA WEDEKIND je idealna platforma, s katere lahko z bralci delim svoje dogodivščine in estetiko. Glavni razlog za to, da sem začela pisati blog, je bil ta, da me je veliko ljudi spraševalo, kako je videti vsakdanje življenje igralke. Začela sem fotografirati v zakulisju snemanja filmov, v katerih sem nastopala, in na vajah, nato pa sem podobe s svetom delila na blogu, zaradi česar imajo moji zapisi zelo osebno noto. Ker moda igra pomembno vlogo v življenju umetnice (samo pomislite na vse kostume, filmske premiere in pomerjanja!), pa ji je seveda posvečen tudi velik del bloga VIENNA WEDEKIND (Carolinim objavam lahko sledite tudi na Facebooku, op. a.).

Kako bi opisali avstrijsko oziroma dunajsko modno prizorišče? Ali obstaja določen "dunajski slog"?

Dunajčani smo ali konservativni ali avantgardni, včasih pa pogrešam malce več poguma in inovativnosti. Nekateri oblikovalci na tednu mode skoraj vsakič predstavijo tako rekoč enake kose, mediji pa jih vseeno pograbijo in hvalijo. Mislim, da je to zato, ker ima Dunaj tako majhno modno sceno in nihče ne želi užaliti nikogar. A po mojem mnenju je pomembno, da obstaja kritika, če je konstruktivna, seveda. Na ta način lahko oblikovalci rastejo in premikajo meje. Lepo pa je videti mlade avstrijske oblikovalce, ki "razmišljajo mednarodno" in poskušajo kaj novega.

Katero mesto vam je najljubše, ko gre za slog?

Köbenhavn mi je spodnesel tla pod nogami! Celo babice, ki jih srečaš na ulici, so izjemno "stajliš".

Ima danska prestolnica torej tisto, kar na Dunaju pogrešate?

Ljudje s severa imajo izjemen občutek za slog in takoj je opaziti, da je moda pomemben del njihovih življenj. V tem je bistvena razlika v primerjavi z Avstrijo, kjer je večini vseeno za (mednarodno) modno prizorišče in si ne upajo stopiti iz svojega območja udobja.

Katere avstrijske znamke ali oblikovalci so tisti, ki vas navdušujejo?

Definitivno MILK! Pa Meshit, Use A Brand in Rebekka Ruétz so izjemno obetavni.

Kaj pa tuji oblikovalci? Zdi se, da ste precej naklonjeni Skandinavcem ...

Deloma res. Moje najljubše znamke so Alexander Wang, ACNE, Celine, Diesel.

Kateri modni kosi v omari vam največ pomenijo?

Torba willow znamke Mulberry, ki jo naravnost obožujem, moja mala zbirka ACNE in usnjeni škornji Isabel Marant, ki so popolni za jesen.

Na tednu mode, v okviru katerega sva se srečali, ste bili ena od blogerjev, ki so kurirali "pop-up" trgovino in predlagali posamezne znamke. Kateri dve ste izbrali vi?

MILK in Use A Brand, saj obe ekipi ustvarjata preprosta oblačila, a s posebnimi detajli. Hkrati pa mi je blizu njihova modna vizija.

Katera revija na tokratnem tednu mode je na vas naredila največji vtis?

Všeč so mi mladi in sveži oblikovalci iz Tajske, ki so gostovali tu, na primer Adhoc in Paul B. Pa tudi revija mladih oblikovalcev pod okriljem Faux Fox Magazine je bila dobra.

Obiskali ste že tedne mode v tujini, nazadnje v Stockholmu. Kako se lahko primerja z dunajskim?

Tako drugače je, da primerjava skoraj ni mogoča! Stockholm je ena izmed modnih prestolnic, tam je polno edinstvenih idej in izjemnih oblikovalcev. Stockholmski teden mode je odlično organiziran in blogerji imajo tam pomembno vlogo, uživajo popolnoma drugačen status kot tu v Avstriji in njihovo delo je visoko cenjeno.

Morda veste kaj o slovenskem modnem oblikovanju?

Žal ne morem "iz glave" povedati enega samega imena, a sem slišala za oblikovalko, ki je z velikim uspehom predstavila svoje delo v New Yorku (gre za Sanjo Grcić, ki ustvarja pod znamko Firma by Sanja, op. a.). Z veseljem pa se odzovem vabilu v Slovenijo in pridem odkrivat vaše modno prizorišče (smeh).

Glede na to, da ste igralka, nas zanima še, na katere dosežke na tem področju ste najbolj ponosni?

V zadnjem filmu sem igrala nosečnico in na vlogo sem se želela res dobro pripraviti. Tako da sem si namestila umeten nosečniški trebušček in šla na porodne vaje. Nobena izmed nosečnic tam ni uganila, da nisem v resnici noseča, in vedela sem, da sem dobro pripravljena na snemanje!

Bi nam za konec dala še kak predlog, kam se odpraviti na Dunaju, če želimo začutiti pravi mestni utrip brez zanašanja na prežvečene turistične vodiče?

V 6. in 7. okrožju je veliko prijetnih kavarn, na primer Europa in Liebling, obe na Zollergasse, pa "kul" trgovin, na primer Wood Wood, Park, Comerc. Srce današnjega Dunaja bo kar Muzejska četrt, kjer najdete številne muzeje in dobre restavracije. Če vas navdušuje kombinacija kave in knjig, pa se odpravite v Phil na Gumpendorferstrasse, kjer lahko najdete zanimive knjižne naslove, s seboj pa odnesete celo mize in stole, na katerih sedite.

Dunajčani smo ali konservativni ali avantgardni, včasih pa pogrešam malce več poguma in inovativnosti.

Ljudje s severa imajo izjemen občutek za slog in takoj je opaziti, da je moda pomemben del njihovih življenj. V tem je bistvena razlika v primerjavi z Avstrijo ...

Življenje umetnika je podobno vožnji z vlakom smrti. Veliko vrhuncev, a tudi veliko padcev. A prav to je tisto, kar dela življenje vznemirljivo, kajne?