Utrinek iz kolekcije Anđele Lukanović, ki je spet dokazala, da je prava mojstrica vzorcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Utrinek iz kolekcije Anđele Lukanović, ki je spet dokazala, da je prava mojstrica vzorcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V sredo se je z zaključno revijo in podelitvijo Elle Style Awards sklenil še en Fashion Week v Kinu Šiška. Nagrado za življenjsko delo je prejela oblikovalka torbic Marjeta Grošelj, ki je sicer požela aplavz odobravanja, je pa "modna srenja" v Katedrali očitno pozabila, da bi se morda kljub visokim petam na nogah ob takšni priložnosti spodobilo vstati.

Nagrada za najboljša oblikovalca je šla v roke sestrsko-bratske naveze Urške in Tomaža Draž. Znamka pletenin Draž, pri kateri nadaljujeta družinsko tradicijo, je dobro uveljavljena stalnica na slovenskem modnem prizorišču, Draževa redno žanjeta hvalo stroke, njune nosljive kreacije pa je dejansko mogoče videti tudi na ulicah.

Najboljša mlada oblikovalka po mnenju žirije je Anđela Lukanović, svojo nadarjenost je znova potrdila tudi s kolekcijo, ki jo je predstavila na sklepnem večeru. Kljub mladosti bi lahko podiplomski študentki modnega oblikovanja podelili naziv slovenske mojstrice vzorcev, ki je očitno odlično izkoristila pripravništvo pri "kraljici vzorcev" Mary Katrantzou in domov prinesla veliko znanja.

Na področju spretnega poigravanja z vzorci se pri nas z Lukanovićevo kosa le kolega Ivan Rocco, ki je bil poleg Petra Movrina prav tako "v igri" za priznanje v isti kategoriji. Vsi trije vzhajajoči oblikovalci, za katere je Slovenija gotovo premajhna, so sicer člani ekipe Young@Squat.

Za osebni slog je žirija nagradila pevko Polono Kasal, najboljša fotografinja je Mimi Antolović. Najboljši model Branko Maselj je na podelitvi manjkal zaradi delovnih obveznosti v New Yorku.

Po podelitvi Elle Style Awards in zaključku Fashion Weeka smo pokramljali z žirantom Juretom Purgajem, modnim oblikovalcem in teoretikom, ki je na kratko strnil vtise vseh treh dni z modnih brvi. Najboljši kolekciji sta po njegovem mnenju predstavila že omenjena Ivan Rocco in Anđela Lukanović.

Oblikovalcem predlaga temeljitejše sodelovanje s stilisti, saj je šele stajling tisti, ki da določenemu videzu in celotni kolekciji "nekaj več". Kot pravi sogovornik, bi se nasploh morali vsaj modni ustvarjalci bolj zavedati, da je Fashion Week dogodek, ki naj bi predstavil podobo oziroma vzdušje kolekcije, posamezni kosi pa se nato prilagajajo željam strank. Če se tega že širše (predvsem spletno) občinstvo, ki se posmehuje vsakemu malce drznejšemu stajlingu, ne zaveda.

V fotogaleriji si oglejte kolekcije znamk AlmiraSadar, Nataša Peršuh, angelalukanovich in Draž, ki so zaznamovale drugo (in precej zanimivejšo) polovico revije.