Po poroačnju tiskovne agencije Reuters je bil sicer samozavestni Galliano na sodišču videti skrušen in ponižen. Komaj slišno je par večkrat prosil za odpuščanje. Foto: EPA
Po poroačnju tiskovne agencije Reuters je bil sicer samozavestni Galliano na sodišču videti skrušen in ponižen. Komaj slišno je par večkrat prosil za odpuščanje. Foto: EPA
John Galliano na sodišču
Britanski modni oblikovalec je na sodišču potožil, da je v mladosti na svoji koži občutil diskriminacijo: "Vse življenje se borim proti predsodkom. /.../ Rojen sem bil kot Juan Carlos Galliano. Obiskoval sem tipično angleško šolo in lahko si predstavljate, kako kruti so lahko otroci." Foto: EPA

Pred sodnika je Galliano stopil v sredo in v čustvenem pričanju vztrajno zatrjeval, da se dogodka, ko naj bi v pariškem lokalu z protisemitističnimi opazkami napadel neki nič hudega sluteči par, ne spominja.

Ob tem je priznal, da je bil takrat rahlo "izgubljen", tudi zaradi odvisnosti od mamil in alkohola. Čeprav se je z različnimi odvisnostmi spopadal že prej, se je položaj po letu 2007 začel še slabšati - takrat se je, kot je dejal, tudi v modni industriji začela gospodarsko-finančna kriza, zaradi česar so se pritiski na zaposlene v njej izrazito stopnjevali. In ker ni videl druge možnosti, je uteho iskal v močnih tabletah in alkoholu.

Tablet in kozarcev alkohola ni več štel
"Po vsakem kreativnem vrhuncu sem se sesul. Alkohol mi je pomagal ubežati realnosti," je pojasnjeval tričlanskemu sodnemu senatu in dodal, da se je količina tablet (od uspavalnih do pomirjevalnih), ki jih je na dan pogoltnil, nezadržno večala - dokler ni popolnoma izgubil nadzora nad tem, koliko jih poje in s koliko alkohola jih poplakne.

"Šele zdaj sem ugotovil, kako smrtonosna mešanica je bila to," je še dejal modni oblikovalec, ki je po februarskih dogodkih dva meseca preživel na kliniki za odvajanje v ameriški zvezni državi Arizona. "Še vedno okrevam, vendar se zdaj počutim precej bolje," je odgovoril na vprašanje, ali je odvisnost premagal, nato pa se je s tihim glasom večkrat opravičil za svoja dejanja in besede, ki naj bi jih izrekel.

Vsaj 30-krat je izrekel besedo "judovski"
Geraldine Bloch
, ki jo je Galliano napadel, je podrobno opisala, kaj vse ji je oblikovalec v približno 45-minutnem besednem spopadu zabrusil. Poudarila je, da izrečenih besed ni mogla razumeti narobe, saj je beseda "judovski" iz Gallianovih ust priletela "vsaj 30-krat".

Ko so nato predvajali 45-sekundni video, v katerem je videti Galliana, kako par obklada z protisemitističnimi opazkami, je Britanec vztrajal, da se dogodkov ne spominja. "Vse, kar vidim na videu, je človek, ki očitno potrebuje pomoč. Vidim lupino Johna Galliana. Vidim nekoga, ki ga je življenje potisnilo na rob."

Tožilstvo ni zahtevalo najvišje kazni
50-letni modni oblikovalec, ki je bil do incidentov kreativni vodja v eni največjih modnih hiš na svetu, Diorju, sočasno pa je vodil še svojo modno znamko, se je na sodišču znašel zaradi obtožb "javnih žalitev na podlagi rodu, verskega prepričanja, rase ali etnične pripadnosti", za kar najvišja zagrožena kazen znaša 22.500 evrov globe in šest mesecev zapora.

Tožilstvo je sicer v njegovem primeru zahtevalo le denarno kazen 10.000 evrov, zapora pa ne. Sodišče bo sodbo izreklo 8. septembra.