Predstavitev okrnjene kolekcije novih kreacij Johna Galliana je odprla Karlie Kloss. Foto: EPA
Predstavitev okrnjene kolekcije novih kreacij Johna Galliana je odprla Karlie Kloss. Foto: EPA

Zaradi afere, ki je Johna Galliana stala uglednega delovnega mesta kreativnega vodje pri Dioru, je britanski modni enfant terrible namesto razkošne revije tokrat kolekcijo (no, del kolekcije) pod svojim imenom za jesen/zimo 2011/2012 predstavil potihem, brez medijskega pompa. Pravzaprav na dogodku osebno sploh ni bil navzoč.

V Hotelu Blumenthal na pariški Avenue Foch - glede na "protijudovsko afero", v katero se je oblikovalec zapletel, precej ironično, saj so hotel leta 1900 zgradili za bogatega ameriškega trgovca z usnjem in zbiratelja umetnin nemškojudovskega rodu - so si modni novinarji lahko ogledali 19 oprav, ki so bile same po sebi dovolj zgovorna priča o škodi, ki jo bo modni svet imel zaradi sence, ki je padla na njihovega stvaritelja, še pred dnevi enega najbolj cenjenih oblikovalcev svoje generacije.

Galliano se je tokrat vrnil v čas blišča 20. in 30. let, Marlene Dietrich in brezčasne lepote. Tudi tokrat je bila v glavni vlogi Gallianova muza, ameriška najstniška supermanenenka Karlie Kloss, ki je odprla predstavitev. Razpoloženje je bilo po poročanju tujih medijev veliko spodbudnejše kot tisto na Diorjevi reviji v petek, ki naj bi bolj spominjala na pogreb.

Kaj bo sledilo? Kot predvidevajo pri Style.com, je zelo mogoče, da nobena od predstavljenih kreacij ne bo ugledala luči prodajnih polic, saj je večinski lastnik Gallianove znamke LVMH, hiša, ki ga je kot lastnica Diorja dala na čevelj. A je vseeno na predstavitvi goste pozdravljal direktor Diorja Sidney Toledano, kar je, milo rečeno, precej nenavadno.

Pri AP pa so bolj črnogledo ugibali, da je to morda zadnja kolekcija, kar jih je kdaj ustvaril John Galliano, ki naj bi bil že na kliniki za zdravljenje odvisnosti v Arizoni.