John Galliano se je čez noč znašel na črnem seznamu modne elite. Foto: EPA
John Galliano se je čez noč znašel na črnem seznamu modne elite. Foto: EPA

Protisemitiziem in rasizem v naši družbi nimata kaj iskati. Iskreno se opravičujem za moje obnašanje in za to, če sem koga užalil.

Iz javnega opravičila Johna Galliana.

V modni hiši, pri kateri je bil Galliano skoraj 15 let kreativni vodja, zdaj pa so ga zaradi po njihovem mnenju "gnusnega" vedenja in izraženega občudovanja do Adolfa Hitlerja, razvidnega iz nekega videoposnetka, odpustili, so se odločili, da bodo v petek v okviru pariškega tedna mode predstavili kolekcijo za naslednjo jesen, kot je bilo tudi načrtovano. Pa čeprav se John Galliano na koncu prav zagotovo ne bo prišel priklonit modni srenji ...

Francoski tožilci so Galliana obtožili rasističnih izjav, usmerjenih v tri posameznike, zaradi česar lahko dobi do šest mesecev zaporne kazni in globo 22.500 evrov. Obtožbe se nanašajo na dva ločena dogodka, zadnji se je zgodil pred enim tednom, prvi pa že oktobra.

"Padli zvezdnik", ki se je tako po izjemno uspešni karieri moral posloviti od Diorja, je svoje javno opravičilo končal z besedami: "Protisemitiziem in rasizem v naši družbi nimata kaj iskati. Iskreno se opravičujem za moje vedenje in za to, če sem koga užalil." Pred tem je v izjavi zapisal še, da se že vse življenje bori proti predsodkom, nestrpnosti in diskriminaciji, saj je bil tudi sam žrtev teh.

Kdo bo pri Diorju nasledil Galliana?
Pri Diorju so se odločili, da bodo modno revijo vseeno izpeljali, saj se med tednom mode sprejemajo pomembne odločitve o nakupu kolekcij, revija pa je ključna za podobo znamke. Nekateri vplivneži iz sveta mode še razmišljajo, ali bi se revije udeležili, zanimivo bo videti tudi, ali bodo v prvi vrsti tako kot po navadi sedeli zvezdniški obrazi (Natalie Portman, na primer, se je Gallianu že javno odrekla).

Seveda se v modnih krogih šušlja tudi o tem, kdo bo nasledil Britanca na mestu vodje Diorja: največ glasov bi ta hip poznavalci dali Riccardu Tisciju, ki trenutno oblikuje za Givenchy, znamko, ki je prav tako v lasti skupine LVMH. V nedeljo bi moral imeti John Galliano še revijo lastne znamke, a usoda predstavitve kolekcije ni jasna, prav tako ne usoda celotne znamke, saj je v več kot 90-odstotni lasti Chrisitana Diorja.

Saga je vrgla senco tudi na celoten teden mode v Parizu, saj se bodo zdaj vsi pogovarjali o Gallianu, namesto da bi se osredotočili na modo, kot skrbi nekatere poznavalce.

Protisemitiziem in rasizem v naši družbi nimata kaj iskati. Iskreno se opravičujem za moje obnašanje in za to, če sem koga užalil.

Iz javnega opravičila Johna Galliana.