Enega vrhuncev kariere je Galliano doživel julija 2007, ko je slavna hiša Dior praznovala 60-letnico delovanja, sam pa je praznoval desetletje na čelu te modne institucije. Na modni reviji kolekcije visoke mode za jesen/zimo 2007/2008 so se mu s sprehodom po brvi poklonile tudi supermanekenke, med njimi Linda Evangelista, Naomi Campbell in Gisele Bündchen. Foto: EPA
Enega vrhuncev kariere je Galliano doživel julija 2007, ko je slavna hiša Dior praznovala 60-letnico delovanja, sam pa je praznoval desetletje na čelu te modne institucije. Na modni reviji kolekcije visoke mode za jesen/zimo 2007/2008 so se mu s sprehodom po brvi poklonile tudi supermanekenke, med njimi Linda Evangelista, Naomi Campbell in Gisele Bündchen. Foto: EPA
John Galliano je tudi nosilec naziva član reda britanskega imperija (naziv CBE), ki mu ga je kraljica Elizabeta II. podelila leta 2001 (na fotografiji), leto pozneje je postal še kraljevi oblikovalec za industrijo. Leta 2009 ga je Francija počastila z najvišjim francoskim odlikovanjem, redom viteza legije časti, ki mu jo je podelil predsednik Francije Nicolas Sarkozy. Foto: EPA
Takole je v postelji v londonski veleblagovnici Harrods z manekenkama Galliano poziral ob predstavitve knjige Galliano avtorja Colina McDowella leta 1997, ko je bil četrtič imenovan za britanskega modnega oblikovalca leta, takrat skupaj z Alexandrom McQueenom. Foto: EPA
Tako kot s svojimi osupljivimi kolekcijami Galliano rad šokira tudi z lastno pojavo. Foto: EPA
Za zdaj še ni jasno, kako se bo razpletel Gallianov 'antisemitski napad', jasno pa je že, da Galliano ne bo več kreativni vodja hiše Dior. Foto: EPA

A na koncu je ravno razvpitost, sicer tista v zakulisju modnih brvi, uničila njegovo kariero v hiši (in tudi v modnem svetu?). Pri Diorju so Galliana v torek še uradno razrešili dolžnosti kreativnega vodje zaradi antisemitskih pripomb, ki jih je izrekel v nekem pariškem lokalu med "pijanskim izpadom".

Odhod britanskega oblikovalca iz Diorja, in to tri dni, preden naj bi na pariškem tednu mode predstavil svojo kolekcijo ženskih oblačil za naslednjo jesen in zimo, pomeni konec enega najdlje trajajočih in najuspešnejših sodelovanj v svetu visoke mode. Za zdaj še ni jasno, ali bo Dior vseeno predstavil omenjeno kolekcijo svojega zvezdniškega oblikovalca, ki zanika kakršno koli napačno ravnanje, razplet policijske raziskave njegovega izpada še ni znan. A škandal je že vrgel veliko senco na eno najbolj bleščečih modnih karier zadnjih desetletij.

Že pred Diorjem si je Galliano ustvaril ime s svojim bleščečim slogom, oblačil je zvezdnice, kot sta Kylie Minogue in Madonna. Konec 90. let si je ostrigel "dreadlockse" za razgovor za službo pri Diorju in v naslednjih nekaj letih utrdil svoj sloves enega najvplivnejših živečih modnih oblikovalcev ob Karlu Lagerfeldu, Tomu Fordu in Jeanu-Paulu Gaultierju.

Njegove kolekcije za Dior so bile bučni izleti v njegov pisani svet, ki je pogosto črpal iz zgodovine, na novo interpretiral stoletja modnih smernic v eni sami reviji in znamki prinesel nove navdušenke po vsem svetu, tudi v Latinski Ameriki in na Daljnem vzhodu.

Galliano, ki je se rodil leta 1960 v Gibraltarju in se pri šestih letih preselil v London, je v britanski prestolnici hodil na prestižni umetniški kolidž St. Martins, kjer je študij končal kot eden najboljših v svoji generaciji. Njegovo prvo modno revijo Les Incroyables je navdihnila francoska revolucija, v celoti jo je odkupil londonski modni butik Browns, kjer je bila tudi na prodaj.

Z nezmotljivim smislom za vizualno šokiranje je Galliano kmalu začel žeti hvalo kritikov in štirikrat med letoma 1987 in 1997 postal britanski oblikovalec leta, nazadnje si je naslov delil z zdaj že pokojnim Alexandrom McQueenom.

Kot pravi obsedenec z gledališčem in zvezdniki je Galliano oblikoval kostume za Madonno v filmu Evita (1996), po njem so zasnovali lik modnega guruja v komediji Zoolander.

V zgodnjih 90. se je z Otoka preselil v Pariz, kjer je kmalu prišel pod okrilje modnih gurujev in osebnosti iz visoke družbe, ki so mu zagotovili tako prepoznavnost kot finančno zaledje, da je lahko konkuriral nekaterim najbolj znanim imenom v panogi. Svojo prvo revijo pod lastnim imenom, ki naj bi jo ustvaril v pičlih dveh tednih, se je uveljavil v modni prestolnici in postal prvi britanski oblikovalec na čelu hiše Givenchy leta 1995.

Dve leti pozneje je prišel k Diorju. A čeprav je bil na čelu te modne hiše v zelo uspešnem obdobju, viri "od znotraj" pravijo, da je zadnja leta njegovo burno zasebno življenje začelo metati senco na njegovo javno pojavo, vse skupaj se je še stopnjevalo po samomoru enega njegovih najbližjih svetovalcev pred dvema letoma.

V medijih so se vse pogosteje pojavljale zgodbe o oblikovalčevem nebrzdanem in muhastem vedenju, vrhunec pa so namigovanja dosegla prejšnji četrtek in ta ponedeljek, ko se je na spletu pojavil videoposnetek, v katerem pijani Galliano na druge goste lokala, v katerem je popival, "strelja" antisemitske žalitve.

Škandal je njegovo podobo čez noč spremenil: iz bleščečega zvezdniškega oblikovalca se je v očeh javnosti prelevil v osamljenega in težavnega pijanca, zvrstile so se obsodbe z vseh strani. Celo novopečena oskarjevka Natalie Portman, ki ima z Diorjem pogodbo kot obraz parfuma Miss Dior Cherie, je v torek javno oznanila, da z njim kot ponosna Judinja ne želi imeti več opravka.

Prijatelji v modnem svetu so vendarle manj kruti. "Kaj se ti je zgodilo v četrtek zvečer v tem lepem pariškem lokale La Perle, da si se prepiral s tem parom?" je vprašal Olivier Zahn, urednik spletne modne publikacije Purple Diary v odprtem pismu z naslovom "John, I Love You" (v prevodu John, rad te imam). "Vem, da sploh nisi rasist - pa kar koli že si jima rekel, pijan ali ne!"

Bodo tudi pomembneži, ki vlečejo niti v modni industriji, tako razumevajoči? Svoje bo pokazal čas.