Svoje kreacije oblikovalka predstavlja doma in v tujini. Foto: Osebni arhiv
Svoje kreacije oblikovalka predstavlja doma in v tujini. Foto: Osebni arhiv
Maja Ferme
Fermetova se sicer redno podpisuje pod večerne obleke znanih Slovenk. Foto: Osebni arhiv

Po vzoru svetovnih modnih prestolnic bo konec meseca Ljubljana dobila svoj teden mode. Dva večera (25. in 26. oktober) bo zaznamovalo 16 oblikovalcev na štirih modnih revijah.

Alenka Globočnik, Aleksandra Brlan, Almira Sadar, Mateja Krofl in Tinka Domjan, Jelena in Svetlana Proković, Maja Ferme, Matevž Faganel, Nataša Hrupič, Nataša Peršuh, Nina Šušnjara, Sanja Grcić, Simona Muc, Tanja Zorn Grželj, Urša Draž, Vladimira Kralj in Zoran Garevski bodo predstavili svoje kolekcije za pomlad in poletje 2012.

Spoznajte Majo Ferme.


Kaj je rdeča nit vašega ustvarjanja, ki vas spremlja že od samega začetka?
Oblačila za posebne priložnosti, pa naj so to obleke za kulturne prireditve, odrske nastope, poroke, maturantske plese, okrogle obletnice ali poslovne dogodke. V zadnjem času pa tudi nakit, unikatni pasovi, torbice in rute.

Kaj pa rdeča nit kolekcije, ki jo boste predstavili na letošnjem FW-ju?
Inspiracija za kolekcijo za pomlad/poletje 2012, ki jo bom predstavila na tokratnem FW-ju je preplet mode in umetnosti, ki se najlepše združujeta v modni prestolnici Pariza, kjer sem si letos med drugim ogledala številne odrske predstave, ki so me očarale.

Za nami so "štirje veliki" tedni mode za pomlad/poletje 2012 v svetovnem merilu. V kolikšni meri ste pri svoji kolekciji spremljali svetovne modne smernice? Bi svojo kolekcijo lahko primerjali s katero izmed videnih na "štirih velikih"?
Svetovne modne smernice niso nič drugega kot odraz nekega časa, ki ga dober oblikovalec vedno vkomponira v svojo kolekcijo, pri tem pa seveda sledi lastni viziji, zgodbi, ki jo želi povedati, zato ne želim primerjati svoje kolekcije z nobeno izmed videnih. Kolekcija, ki jo bom predstavila, bo unikatna kolekcija Maja Ferme.

Ustvarjanje katerega izmed slovenskih in tujih kreatorjev vam je najbolj blizu?
Vse modne oblikovalce spoštujem in jih po svoje cenim. Izpostaviti ne morem nikogar, saj njihove kolekcije variirajo glede na sezono, če je pri nekom dobra kolekcija v eni sezoni, ni nujno, da bo dobra tudi naslednjo sezono.

Kako bi strnili svojo poklicno zgodbo v eni povedi?
Veliko samodiscipline, truda, odrekanja, neprespanih noči in žuljavih rok v zameno
za nezamenljivo zadovoljstvo ob ustvarjanju in dobro izpeljane projekte, ki so jim sledile številne nagrade in priznanja za najboljše kreacije.

Kdo ali kaj vas navdihuje?
Navdih je življenje samo in z njim umetnost, ki nas kultivira in nas dela ljudi.