Petra se je po prvih novinarskih izkušnjah odločila za pisanje
Petra se je po prvih novinarskih izkušnjah odločila za pisanje "lifestyle bloga z dunajskim šarmom". Foto: Pixi mit Milch

Na Dunaju je veliko različnih slogov, tako kot v Berlinu, na primer, obstaja "hipsterska" scena. A na dunajskih ulicah ni videti veliko posebnih oblačil ... Naše vsakdanje oblačenje je precej osnovno.

"Obožujem fotografijo, modo in lepoto, ročno izdelane stvari, dobro hrano in potovanja. In prav o tem pišem." Foto: Pixi mit Milch

Rada imam kose z zgodovino. Zato moram na potovanjih vedno kaj kupiti.

Utrinek iz pop-up trgovine po izbiri blogerjev na tednu mode v Muzejski četrti: oblačila in dodatki znamk Alila, Awareness & Consciousness, DemelRave, lila, meshit, mija t. rosa, MILK, Pia Mia, Rani Bageria, useabrand, Viereck in Leggindary. Foto: Pixi mit Milch

Priporočam vam, da se preprosto sprehodite po šestem in sedmem okrožju ... Odpočijte se v kavarni, kakršna je Sperl, in spijte melange.

Kako začutiti dunajski mestni utrip?


Pretekli konec tedna smo dobili priložnost za obisk tedna mode v dunajski Muzejski četrti in "bližnje srečanje" z modno srenjo avstrijske prestolnice. Med sogovorniki, ki so nam pomagali pri iskanju odgovora na to, ali obstaja prepoznaven avstrijski oziroma dunajski slog, je bila tudi Petra Gschwendtner, avtorica "lifestyle bloga z dunajskim šarmom" Pixi mit Milch.

V svojih zapisih se 24-letna Dunajčanka po izbiri posveča umetnosti in kulturi, fotografiji, modi, pa tudi vsakdanjim rečem: "Obožujem fotografijo, modo in lepoto, ročno izdelane stvari, dobro hrano in potovanja. In prav o tem pišem."
Kako je prišlo do tega, da ste začeli pisati (zdaj zelo priljubljen) blog Pixi mit Milch?

Vedno sem sanjala o tem, da bi postala novinarka. Ko sem prišla študirat na Dunaj, sem delala pri spletni reviji za mlade. Po tej izkušnji sem si rekla: "Pa saj bi lahko imela svoj medij, pri katerem bi lahko pisala o rečeh, ki jih imam rada." In tako sem leta 2009 začela pisati svoj lifestyle blog.
Kako bi opisali avstrijsko oziroma dunajsko modno prizorišče? Ali obstaja določen "dunajski slog"?

Na Dunaju je veliko različnih slogov, tako kot v Berlinu, na primer, obstaja "hipsterska" scena. A na dunajskih ulicah ni videti veliko posebnih oblačil, najbrž prav zato v Avstriji tudi ni blogov, ki bi opisovali ulični slog. Naše vsakdanje oblačenje je precej osnovno.
Katero mesto pa vam je najljubše, ko gre za slog?

To poletje sem obiskala Köbenhavn in tamkajšnji oblikovalski in vintidž butiki so mi prirasli k srcu. Seveda imamo tudi na Dunaju vintidž trgovine, a so zelo majhne in imajo previsoke cene. Torej, Köbenhavn, pa tudi drugod po Skandinaviji obstaja dobra modna scena z izjemno ustvarjalnimi ljudmi. Njihov slog je izčiščen in preprost, a hkrati vznemirljiv.
Katere avstrijske znamke ali oblikovalci so tisti, ki vas navdušujejo?

Prisegam na mlade oblikovalce, na primer znamki meshit in lila. meshit so vedno zelo posebni, delajo z nenavadnimi potiski in tkaninami, tudi njihov celostni slog je odličen. lila pa je znamka izjemno produktivne Lisi Lang, ki je hkrati čudovita in zelo kreativna oseba. Njen slog je izčiščen in nosljiv.
Kateri modni kosi v omari vam največ pomenijo?

Težko se odločim, vse imam rada. A posebno mesto v mojem srcu ima vintidž torbica, ki mi jo je podarila mama. Kupila jo je, ko je bila sama še mlada, morda jo je dobila celo od svoje mame. Rada imam kose z zgodovino. Zato moram na potovanjih vedno kaj kupiti.
Na tednu mode, v okviru katerega sva se srečali, ste bili ena izmed blogerjev, ki so kurirali "pop-up" trgovino in predlagali posamezne znamke. Kateri dve ste izbrali vi?

Da, že drugič! Super je videti toliko novih in mladih oblikovalcev. Letos sem izbrala že omenjeno znamko lila in pa mija t. rosa, ker delajo nosljiva in lepa oblačila.

Katera revija na tokratnem tednu mode je na vas naredila največji vtis?

Zelo všeč so mi bili gostujoči tajski oblikovalci, kupila sem tudi dva njihova kosa: majico z lisico znamke Paul B. in brezrokavnih Adhoc. Pa revija mlade dunajske znamke Schirach+Rosenthal, predstavili so se z zelo samosvojim šovom. Nasploh mi je všeč prijetna "zmešnjava" na tednu mode, saj se srečajo mlade avstrijske znamke, nove mednarodne, pa tudi uveljavljene domače in tuje.
Ste obiskali že kak teden mode v tujini?

Ne še, a razmišljam, da bi se naslednje leto odpravila v Köbenhavn ali pa morda na londonskega.

Morda veste kaj o slovenskem modnem oblikovanju in modnem prizorišču?

Žal se v tem trenutku ne spomnim enega samega oblikovalskega imena. Obstaja pa slovenski modni blog, ki mi je zelo všeč: Magnifique. Teso sem spoznala na nekem dogodku v Nemčiji in odtlej redno spremljam njene objave.
Kam se odpraviti na Dunaju, če želimo začutiti pravi mestni utrip brez zanašanja na prežvečene turistične vodiče?

Priporočam vam, da se preprosto sprehodite po šestem in sedmem okrožju, kjer boste našli veliko prijetnih trgovin in kavarn. Najraje imam ulici Kirchengasse in Gumpendorferstraße. Odpočijte se v kavarni, kakršna je Sperl, in spijte melange.

Na Dunaju je veliko različnih slogov, tako kot v Berlinu, na primer, obstaja "hipsterska" scena. A na dunajskih ulicah ni videti veliko posebnih oblačil ... Naše vsakdanje oblačenje je precej osnovno.

Rada imam kose z zgodovino. Zato moram na potovanjih vedno kaj kupiti.

Priporočam vam, da se preprosto sprehodite po šestem in sedmem okrožju ... Odpočijte se v kavarni, kakršna je Sperl, in spijte melange.

Kako začutiti dunajski mestni utrip?