Ena izmed oglasnih kampanj za vrtoglave Louboutinove pete. Foto:
Ena izmed oglasnih kampanj za vrtoglave Louboutinove pete. Foto:
Oblikovalec s svojim izdelkom. Foto: EPA
S svojimi čevlji se je pred kratkim predstavil tudi v posebni predstavi. Foto: EPA
Katere bi imeli vi?

"Napačno so me citirali," pove reviji Vogue. "Ljudje pravijo, da sem kralj bolečih čevljev. Nočem ustvarjati bolečih čevljev, a ni moja služba ustvarjati nekaj udobnega. Visoke pete skušam narediti kar se da udobne, a moje prioritete so dizajn, lepota in seksapil. Udobje ni moj fokus."
Louboutin te dni praznuje 20. obletnico delovanja v modnem svetu in še nikdar ni bil tako zaposlen kot prav letos.
Trenutno je predmet obsežne retrospektivne razstave v londonskem muzeju dizajna, prejšnji teden je pobral nagrado Condé Nast Travellerja za inovacijo in oblikovanje, poleg tega pa ga čaka še delo sodnika v kampanji Martini Royala za iskanje novega obraza Martinija.
Največje sodelovanje
Od vseh svojih številnih kariernih uspehov pa je 49-letni Louboutin najbolj ponosen na oblikovanje čevljev za finale zadnje modne revije Yvesa Saint Laurenta. To je bilo tudi edinkrat, da je pokojni oblikovalec visoke mode sodeloval s kakim drugim oblikovalcem.

"Tiste čevlje sem oblikoval samo zato, ker sem si to želel, in dal sem jih svoji dragi prijateljici Loulou de la Falaise," se spominja. "Nosila jih je pred Saint Laurentom in bile so mu tako všeč, da jih je uporabil za finale. Saint Laurent je bil v času svojega življenja resnično naša največja ustvarjalna sila, zato je bila to zame ogromna čast."

Vrtoglavo visoke čevlje legendarnega oblikovalca nosijo zvezdnice od Sarah Jessice Parker do Victorie Beckham, ne pa tudi vojvodinja Cambriška, katere obutev so pred kratkim kritizirali, češ da ni dovolj drzna. "Ima vso izbiro tega sveta," pravi Louboutin o Kate Middleton. "Je zelo elegantna mlada ženska. Nobenega nasveta ji ne bi dal - ne potrebuje ga, naj izbere sama, saj je že velika punca."

Enfant terrible
Louboutin je bil rojen leta 1963 v Parizu, bil trikrat izključen iz šole, pri 12 je pobegnil od doma, za tem pa mu je mati pustila, da se preseli k prijatelju. Čevlje je začel skicirati v najstniških letih, ob tem nastopil še v par manjših filmih, delal v kabaretu, žural po pariških klubih z Mickom Jaggerjem in Andyjem Warholom ter preživel leto dni v Indiji.

Po Louboutinovih navedbah se je njegova fascinacija s čevlji začela leta 1976, ko je obiskal muzej umetnosti Afrike in Oceanije, kjer je videl znak iz Afrike, ki prepoveduje ženskam nošnjo ostrih pet, da ne bi poškodovale parketa. Podoba se je vrezala v njegov spomin in pozneje jo je uporabil v svojih dizajnih. "Hotel sem kljubovati temu," je povedal Louboutin. "Hotel sem ustvariti nekaj, kar krši pravila, ženskam pa vliva samozavest in moč."

Rdeč podplat kot podpis
Svoje skice je pokazal vrsti hiš visoke mode in kmalu postal pripravnik pri Rogerju Vivierju, samooklicanem izumitelju ošiljene visoke pete (stiletto). Kmalu se je osamosvojil in začel oblikovati ženske čevlje za Chanel, Saint Laurenta in Maude Frizon. Leta 1991 je ustanovil lastno podjetje in salon čevljev v Parizu, kjer je bila njegova prva stranka princesa Caroline Monaška, njej pa so sledile številne druge zvezdnice.

In kako ne bi, saj se oblikovalec ponaša, da njegovi čevlji delajo žensko "seksi in lepo, njene noge pa kar se da dolge". Čevlji s podpisom Christian Louboutin so umetnine v malem, pa naj bodo to preproste lakirane visoke pete, odprti čevlji ali pa čevlji, ozaljšani s pentljami, paščki, rožami, usnjem ali perjem. Povprečna višina pete je 12 centimetrov, povprečna cena 700 dolarjev, zaščitni znak njegovih čevljev pa je rdeč lakiran podplat, ki ga je skušal celo patentirati - neuspešno.

Od leta 1997 Louboutin živi s partnerjem, krajinskim arhitektom Louisom Benechem. Par je razpet med svojimi domovi v Parizu, ribiško kočo v Lizboni, palačo v Aleppoju, ladjo na Nilu in hišo v Luksorju. Poleg tega je Louboutin tudi lastnik gradu iz 13. stoletja v francoski pokrajini Vendée.