Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Rokodelci so se povezali in ustanovili rokodelsko zadrugo In situ. Za to pa so pridobili tudi evropska sredstva, in sicer 65.000 evrov.

Število rokodelcev, ki izdelujejo suho robo in različne lesene izdelke, se je na območju sedmih občin od Turjaka do Kolpe, v zadnjih 20 letih prepolovilo. Gregor Pirc, ki je že četrta generacija rokodelcev v družini, pravi, da če ne bo prenosa znanj na mlade, bodo veščine starih mojstrov povsem izginile.

"Mi smo zdaj tukaj na neki prelomnici, ko generacije prehajajo, in niso vsi tako kot pri nas, ko se je znanje preneslo, marsikje izumira, ko se enkrat delavnica zaklene, je konec s tem znanjem, stroji se prodajo, to znanje gre ne glede na vrednost," je povedal Gregor Pirc iz podjetja Zdumar, suha roba in leseni izdelki.

Sorodna novica "Glede zaslužka sem vedno razočarana, rokodelca drži gor ljubezen do dela"

Razmere na trgu so neizprosne, pravijo rokodelci. Na eni strani rastejo cene lesa, na drugi strani so trgovci, ki izdelke prodajajo naprej in zaslužijo veliko več kot sami rokodelci. "Ta poklic se je razvrednotil, zaslužka ni več pravega, zato smo rekli, dajmo se povezat in skupaj nastopat," je povedal Andrej Pogorelc, predsednik rokodelskega združenja In situ Sodražica.

Zajčevi večino vseh svojih raznovrstnih sodobnih lesenih izdelkov izvozijo. Rokodelstvo ima prihodnost, če se bo zanj odločilo več mladih. "Več ljudi mora biti, fino garati, dosti pameti imeti," je povedal Aleksander Zajc iz podjetja Lesostrugarstvo.

Ob ustanovitvi zadruge so na skupni razstavi predstavili pisano paleto izdelkov, ki nastajajo v vseh 17 rokodelskih delavnicah v Sodražici.

Rokodelci ohranjajo izročilo v Sodražici