Pročelje najbolj znanega postojnskega brivca. Foto: RTV SLO
Pročelje najbolj znanega postojnskega brivca. Foto: RTV SLO

Kot bi vstopil k brivcu leta 1936. Takrat je družina Ozbič v Postojni frizersko-brivski salon do potankosti opremila in tak je še danes.

Pravo bogastvo so takrat odšteli za posebne frizerske stole, s katerimi so prišli delavci iz tujine, da so jih sestavili.

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Janez Repe je bil še pred šestimi leti, preden so salon zaprli, njihova redna stranka, danes pa se je prepustil mladim mojstrom: "Zdaj je boljše kot takrat, ker je vse lepo narejeno in prijazni ljudje, mladi."

Luka Nebec je izkušen novodobni brivec, ki v tem tednu storitve v živem muzeju opravlja brezplačno.

A ima ves urnik seveda že zaseden. "V takem prostoru, s tako tradicijo, ta način dela, mislim, da je to nekaj najlepšega," je povedal.

Z bradami se vračajo tudi brivci

Sorodna novica Postojnski brivec - legenda, ki pri 88 letih še vedno vihti britev

S trendom dolgih brad se vračajo tudi brivci. "Stranke, ki imajo brade, nas potrebujejo nujno, stranke, ki se obrijejo na gladko, se pridejo brit iz užitka. Tople brisače, cel tretma britja, to mi vračamo," je še dejal Nebec.

"Ob obnovi smo spoštovali obrtno zapuščino, skušali prostoru spet vdahniti nekdanji glamur ter ustvariti vzdušje časa, ko je bil brivsko frizerska dejavnost v salonu v polnem razcvetu," je povedala Eda Belingar iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Občina Postojna preko razpisa še vedno išče brivca-frizerja, ki bi dejavnost nadaljeval.

Muzej odprejo po dogovoru, organizirajo pa tudi delavnico za otroke, kako izdelati leseni glavnik.

Znamenita postojnska brivnica se je prelevila v živi muzej