Letos se po ulicah ne bodo sprehodili znani politični obrazi. Foto: BoBo/Alen Milavec
Letos se po ulicah ne bodo sprehodili znani politični obrazi. Foto: BoBo/Alen Milavec

Litijski karneval je med najstarejšimi pri nas, ima 175-letno tradicijo, njegova značilnost je ves čas politična satira. Vrhunec je tradicionalni sprevod karnevalskih skupin in mask po ulicah Litije. In kot letos ni nič v skladu s tradicijo, bo tudi litijski karneval zelo drugačen.

Prva pisna omemba pustovanja v Litiji sega v leto 1847, ko je bilo litijsko pustovanje opisano v Kmetijskih in rokodelskih novicah.

"Nekako so si ljudje tukaj pusta vzeli za svojega, vendar malo drugače kot drugje po Sloveniji, kajti že od nekdaj je bila tukaj prisotna politična satira, tudi v tistih časih so si ljudje privoščili oblast," pojasnjuje kustosinja litijskega muzeja Helena Hauptman.

Tudi gostov iz tujine ne bo. Foto: BoBo/Alen Milavec
Tudi gostov iz tujine ne bo. Foto: BoBo/Alen Milavec

In čeprav gre letos tudi za nekakšno obletnico, bo pustovanje v Litiji zaradi epidemije tokrat zelo drugačno in predvsem brez povorke številnih pustnih skupin in aktualne politične satire, ki bi zagotovo imele na pretek aktualnih tem. Pustna okrasitev mesta pa je le pričarala malce norčavega vzdušja.

Za mlado in staro

Karnevalska pot letos ponuja pregled Litijskih karnevalov, bo pa tudi več kot le ogled.

"Obiskovalci si bodo lahko ogledali fotografije in nekaj zgodovine, otroci pa bodo reševali naloge, tako da bo zanimivo za starejše in mlajše. Lahko pa si bodo naložili tudi aplikacijo z vprašanji za nagradno igro in potem bodo seveda tudi nagrajeni," pravi sogovornica.

Fotografska razstava prevzemov oblasti prejšnjih let je na ogled v avli občine, pred občino bo prizemljeno letalo Litije Airways, pred muzejem pa Litkova hišica, sobotna tržnica pa bo ponudila pustne dobrote.