Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi močnega deževja konec prejšnjega tedna se je dogodek, ki poteka vsako leto v puščavi Black Rock, sprevrgel v blatno kopel.

Zdaj so se tla končno dovolj posušila, da lahko vozila varno speljejo, s prizorišča pa se že vijejo dolge kolone prikolic.

Na festivalu je obtičalo okoli 72.000 ljudi, en moški pa je umrl, pri čemer organizatorji sporočajo, da njegova smrt ni bila povezana s slabim vremenom. Šerifov urad okoliščine smrti 40-letnika še preiskuje, poroča BBC.

Sorodna novica Festival Burning Man presenetila trimesečna količina padavin, ena oseba umrla

Nevihta, ki se je konec prejšnjega tedna razbesnela nad puščavo Black Rock, naj bi bila najmočnejša in najdaljša od prve izdaje festivala pred več kot 30 leti.

Niti na stranišče niso mogli

Martyna Sowa, ki naj bi na festivalu nastopila kot plesalka, je za BBC povedala, da jo je presenetilo, kako hitro so se razmere poslabšale. "Vse skupaj je bila resnično čudna izkušnja," je povedala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obiskovalcem so organizatorji sporočili, naj si poiščejo streho nad glavo ter varčujejo s hrano, vodo in gorivom. A zaradi vremenskih razmer ljudje niti na prenosna stranišča niso mogli, saj jih zaradi blata niso mogli prazniti.

"Sprva so nam dejali, da ne bomo mogli oditi do torka, a nekateri so se odločili, da ne bodo čakali tako dolgo," je povedala Sowa.

Ena od britanskih udeleženk festivala je za BBC povedala, da je bila zadnje tri dni "prekrita z blatom". "Tušev ni, edino, kar ti preostane, je, da se v svojem šotoru nekako očistiš z vlažnimi robčki."

Oboževalec rešil Chrisa Rocka in Dipla

In medtem ko so mnogi čakali na evakuacijo, so se nekateri odločili, da se raje podajo na 8-kilometrski pohod čez blato do najbližje ceste.

Organizatorji so nato od tam uredili prevoz z avtobusi do Rena, ki je najbližje mesto, a nekateri poročajo, da so morali sami plačati za prevoz ali pa štopati, da so lahko zapustili prizorišče.

Med njimi tudi komik Chris Rock in didžej Diplo, ki ju je po brodenju čez blato rešil neki oboževalec v svojem poltovornjaku.

44-letni Diplo je celotno pustolovščino dokumentiral in posnetek delil na svojem Instagramu. Na njem je videti Rocka in skupino ljudi, kako se stiskajo v prtljažniku poltovornjaka, Rock pa pripomni, da bi ubijal za skodelico kave.

Nenavadno hude nevihte so se nad prizorišče zgrnile ob koncu devetdnevnega festivala, ko se v puščavi na velikem finalu zbere največ ljudi. Takrat naj bi tudi sežgali orjaško leseno lutko, a so ta nedeljski vrhunec prestavili za en dan, velik del preostalih dogodkov pa so bili prisiljeni odpovedati.

Festival festivalov

Burning Man je eden najbolj znanih umetniških in kulturnih dogodkov v ZDA, pri čemer obiskovalci sredi puščave postavijo začasno utopično mesto.

Festival je bil ustanovljen junija 1986, v puščavi Black Rock pa poteka od leta 1990. Vstopnice gredo za med, konkurenca za vstop v nekatere najbolj zaželene kampe pa je tako velika, da morajo obiskovalci občasno prestati tudi dolge intervjuje in dokazati svojo predanost idealom festivala.

Na Festivalu Burning Man obtičali obiskovalci