Lipa v dar novorojencem

V duhu materinskega dneva so v Mirnu na Goriškem vsem novorojencem v občini podarili Lipo. Akcijo, ki je nastala na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, so uspešno izpeljali že petič, letos pa so podarili lipe tudi za lanske novorojenčke, saj je slovesnost lani odnesel začetek pandemije.

"To je že naša druga in tretja lipa, prvo smo posadili že pred leti. Naš najstarejši pa se je rodil že pred začetkom akcije," je povedal eden od očetov novorojenčkov Gašper Renar. "Lahko rečem, da so otroci zelo veseli, da jih lahko sadijo. Hkrati pa naredimo še nekaj za okolje."

Slovesna prireditev je sicer tudi letos zaradi ukrepov odpadla, a samega sajenja lip to ni oviralo. "Nekateri jih bodo zasadili v domačih vrtovih, drugi, ki nimajo te možnosti, pa bodo svoja drevesa lahko posadili v drevored generacije 2019, ki bo v Mirnu nasproti občinske stavbe ob Vipavi oziroma v drevored generacije 2020, ki bo v Opatjem selu ob prireditvenem prostoru," je ob razdeljevanju sadik pojasnil župan Mauricij Humar in dodal, da bodo v Mirnu tako skupno posadili 17 lip, v Opatjem selu pa 15.

Za lipe so se odločili, ker so simbol slovenstva, avtohtono drevo in izredno medovite. Foto: BoBo
Za lipe so se odločili, ker so simbol slovenstva, avtohtono drevo in izredno medovite. Foto: BoBo