Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Osrednja prireditev se je začela zgodaj popoldne s sprevodom skozi braslovški trg na prireditveni prostor v Braslovčah, kjer je zabavni program s predstavitvijo povorke, prikazom starih hmeljarskih opravil in spretnosti, primopredajo starešinstva, hmeljarskimi in drugimi zabavnimi igrami.

Pred to prireditvijo se je odvilo že nekaj dogodkov. Konec julija je v organizaciji Ribiške družine Šempeter potekalo tekmovanje v športnem ulovu rib za pokal hmeljske kobule na Braslovškem jezeru. V začetku avgusta je bil turnir v odbojki na mivki za pokal hmeljske kobule na igrišču pri Partizanu, v organizaciji Športnega društva Braslovče.

V petek se je odvila slovesna seja Združenja hmeljarjev Slovenije ob 60. dnevu hmeljarjev, ki se jo je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. V soboto pa je v organizaciji Šahovskega kluba Braslovče potekal sedmi šahovski turnir za pokal hmeljske kobule in četrti mladinski turnir Hmeljko v Domu kulture Braslovče.

"Letošnja letina nas že vseskozi spremlja s samimi šoki: prvi so bili spomladi, ko smo morali za umetna gnojila plačati trikratno ceno, vsi stroški plus gorivo vse se je močno podražilo. Stvari so šle naprej. V juniju se je potem začela prva suša in prvi vročinski val, ki se je nadaljeval v drugega v juliju, bilo je res težko, ampak k sreči na našem območju v Savinjski dolini je večina hmeljišč lahko namakanih. Z namakanjem smo obdržali v dobri kondiciji. Tako lahko pričakujemo povprečno letino," je za TV Slovenija povedal hmeljar Alojz Rojnik.

Slovenski hmeljarji praznujejo svoj dan