Poleg vodnika so izdali tudi leposlovna dela. Foto: PZS
Poleg vodnika so izdali tudi leposlovna dela. Foto: PZS

Vodnik Julijske Alpe: osrednji del je delo Romana Tratarja, v katerem ta predstavi gore med prelazom Vršič in Komno s Krnskimi jezeri na zahodu, Savo Bohinjko in Bohinjskim jezerom na jugu ter Savo Dolinko na severu. V vodniku predstavlja več kot 400 vzponov na približno 100 vrhov in skoraj 40 planinskih koč.

Planinski vodnik Julijske Alpe je tako sestavljen iz štirih zvezkov, enciklopedično posvečenih osrednjemu in južnemu delu Julijskih Alp, skupinama Mangarta in Jalovca ter Zahodnim Julijskim Alpam.

Nov vodnik po osrednjem delu Julijskih Alp

Od lahkih poti do brezpotij

Vodnik je zasnovan tudi z oceno težavnosti pristopa na posamezni vrh, zato je namenjen vsem planincem. "Vodnik je namenjen praktično vsem, ki se radi podajajo v gorski svet. Tako začetnikom, ki se šele spoznavajo s planinarjenjem, kot tudi izkušenim, ki bi radi pokukali v kakšen manj raziskan kotiček . Gre namreč za enciklopedični vodnik, ki popisuje praktično vse, kar je 'planinskega' v osrednjih Julijskih Alpah – od lahkih označenih poti do visokogorskih brezpotij –, tako lahko v njem vsakdo najde kaj sebi primernega," je vsebino vodnika razložil njegov avtor.

Tratar je sicer novinec med pisci vodnikov, ne pa tudi v gorah: "Prehodil je tako rekoč vse, ki se jih v Julijcih prehoditi da," so poudarili na novinarski konferenci Planinske založbe, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije (PZS).

Foto: PZS
Foto: PZS

Zemljevid in pomoč izkušenega vodnika

Eno izmed priporočil je tudi, da si poleg tega priskrbite planinski zemljevid in z njegovo pomočjo načrtujete pot. V založbi PZS so si zadali dolgoročni cilj, da bodo pokrili vsa naša gorstva. "Vsak zemljevid je treba pogosto popravljati, saj se svet pač spreminja. Zemljevid Triglava je ponatisnjen, maja smo izdali zemljevid Ljubljane z okolico. Tik pred izidom sta tudi Slovenska Istra, Kras in okolica ter Semič z okolico," je pojasnil urednik kartografije PZS-ja Andrej Stritar.

Za obisk gora pa je včasih potrebno tudi pravo vodniško spremstvo. "Na poteh oziroma vzponih na vrhove, ki presegajo naše gorniško znanje in poznavanje, si je treba zagotoviti predvsem varno udejstvovanje. Pomoč vodnika, ki je dovolj usposobljen, nam bo prišla prav tako pri orientaciji kot pri uporabi opreme in varovanja, hkrati pa bomo med turo dobili precej uporabnih napotkov. Torej, če so naše gorniške ambicije višje od osvojenih znanj in pridobljenih izkušenj, si za tako turo le priskrbimo spremstvo vodnika," poudarja Tratar.