Od 25. aprila bo vstop v Benetke za starejše od 14 let plačljiv, a le ob določenih dneh. Foto: AP
Od 25. aprila bo vstop v Benetke za starejše od 14 let plačljiv, a le ob določenih dneh. Foto: AP

Benetke se še naprej borijo, da bi zmanjšale vpliv množičnega turizma, tako pa so se odločile, da bodo od junija začela veljati še dodatna nova pravila. Oblasti so se namreč odločile, da bo uporaba zvočnikov na turističnih ogledih prepovedana, saj naj bi ti lahko "povzročili zmedo in motili druge". Prav tako se je italijansko mesto odločilo prepovedati turistične skupine z več kot 25 ljudmi, ki jih spremljajo turistični vodniki. Prav tako se skupine turistov ne bodo smele več ustavljati na ozkih ulicah, mostovih ali prehodih.

Sorodna novica Unesco Benetkam še enkrat prizanesel: mesto se ne seli na seznam ogrožene dediščine

Nova pravila, s katerimi med drugim želijo zaščiti prebivalce pred hrupom in motnjami, bodo veljala za mestno središče ter otoke Murano, Burano in Torcello.

Najnovejše politike naj bi bile tako po besedah Elisabette Pesce, ki je odgovorna za varnost v mestu, "usmerjene v izboljšanje upravljanja skupin, organiziranih v zgodovinskem središču".

Septembra so Benetke odobrile preizkusno obdobje, ko bodo dnevnim obiskovalcem začeli zaračunavati vstopnino v višini petih evrov. Sistem zaračunavanja vstopnine oz. rezervacije po spletu je za zdaj načrtovan le za točno določenih 29 dni med 25. aprilom in sredino julija, torej za obdobje prvomajskih počitnic in prvih poletnih koncev tedna, ko je v Benetkah tradicionalno gneča še večja kot sicer. Omejitve naj bi veljale med 8.30 in 16. uro.

Domačini, študenti, delavci in lastniki stanovanj v mestu bodo oproščeni plačila in rezervacijskega režima, obiskovalci, mlajši od 14 let, se bodo morali prijaviti, vendar bo dostop zanje brezplačen. Tiste, ki ne bodo upoštevali ukrepa in jih bodo pri tem ujeli, bodo kaznovali z globo med 50 in 310 evri.

Benetke ogrožene

Potem ko je leta 2021 ladja trčila v pristanišče, so velikim križarkam prepovedali vstop v zgodovinsko središče Benetk prek kanala Giudecca. Kritiki so tudi trdili, da ladje povzročajo onesnaženje in razjedajo temelje mesta, ki trpi zaradi rednih poplav, poroča BBC.

Čeprav je veliko le 7,6 kvadratnega kilometra, zgodovinsko središče pa ima manj kot 50.000 stalnih prebivalcev, je na primer leta 2019 mesto gostilo skoraj 13 milijonov turistov, število obiskovalcev pa naj bi v prihodnjih letih preseglo predpandemsko raven. Čezmerni turizem je na splošno priznan kot pereča težava za kanalsko mesto, enega najbolj obiskanih krajev v Evropi. Unesco je na začetku leta dejal, da bi bilo treba mesto dodati na seznam ogroženih območij svetovne dediščine, saj naj bi vpliv podnebnih sprememb in množičnega turizma lahko povzročila nepopravljive spremembe.