Foto: BoBo
Foto: BoBo

Izkoriščanje bonov v več delih

Turistične bone bo v kočah mogoče izkoristiti v več delih, saj so zneski previsoki za enkratne prenočitve z zajtrkom. Izkoriščanje turističnih bonov v planinskih kočah pa bo malenkost drugačno kot drugje po Sloveniji, saj vse planinske postojanke nimajo dostopa do medmrežne povezave. V takih primerih bo treba storitev plačati in nato zahtevati povračilo od Fursa.

"Če pride do nekega izpada neposredne povezave s Fursovim strežnikom, bo lahko ta uporabnik zahteval od Fursa povračilo sredstev," pojasnjuje generalni sekretar PZS-ja Matej Planko. Večina planinskih koč se je sicer že z uvedbo davčnih blagajn nekako opremila z internetnim dostopom, nekatere s satelitskim, druge s klasičnim. Če pa internetne povezave ni, lahko obiskovalec plača storitev in potem zahteva omenjeno povračilo.

"Tukaj se moram še enkrat zahvaliti ministrstvu za gospodarstvo in drugim, ki so pripomogli k temu, da je bila naša pobuda, da se boni izkoristijo po delih, sprejeta, kajti brez tega bi bilo izkoriščanje teh bonov v planinskih kočah izjemno, izjemno težavno, če ne nemogoče," pa poudarja podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Za različne ture v gorah potrebujemo različno opremo. Foto: Planinska zveza Slovenije
Za različne ture v gorah potrebujemo različno opremo. Foto: Planinska zveza Slovenije

V kočah, kjer imajo dostop do spleta, je postopek izkoriščanja bonov takšen kot drugje. Upravičenec bo moral ob prijavi na dan prihoda ponudnika storitve obvestiti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Gost bo moral imeti s sabo osebni dokument in podpisan obrazec (potrditev unovčitve bona). Ponudnik bo nato v informacijski sistem finančne uprave vnesel njegove podatke, finančna uprava pa bo ustrezno zmanjšala dobroimetje upravičenca ter znesek opravljene storitve izplačala ponudniku storitve. "V PZS-ju priporočamo, da imajo upravičenci s sabo fotokopijo osebnega dokumenta in že izpolnjen obrazec. Pri posebnih primerih, če bo za mladoletne osebe bon unovčil nekdo, ki ni zakoniti zastopnik, bo moral imeti s seboj podpisano posebno izjavo," razlaga Eržen.

Tudi planinska društva pripravljajo dodaten program

Matej Planko je za Televizijo Slovenija poudaril, da bodo letos zagotovo poskušali nagovoriti domače goste še intenzivneje kot v prejšnjih letih. "Že zdaj spodbujamo planinska društva in upravljavce planinskih koč, predvsem v sredogorju, da pripravijo neke pakete, v katere bodo v prenočitve z zajtrkom vključevali tudi neki dodatni program v okolici doma, naravne, kulturne znamenitosti tistega področja in se nekako na takšen način tudi vključili v turistično ponudbo."

Za preglednejše delovanje v kočah pa bodo oskrbniki letos v večji meri zahtevali tudi vnaprejšnje rezervacije prenočišč – ravno zdaj so denimo tudi v fazi uvajanja spletnih rezervacij, v katere bodo prve koče vključene že na začetku meseca julija. Kot poudarjajo, pa moramo pri planinskih kočah vedeti tudi, da gre za zavetišča v primeru vremenskih poslabšanj, če človek omaga ... in v teh primerih bodo koče morale sprejeti tudi neko večje število ljudi. "Vseeno bolje, da je človek izpostavljen neki potencialni okužbi, kot da zaradi vračila v dolino v nekih izrednih razmerah izpostavlja sebe nevarnosti padca čez prepad," pravi Planko.

Pri PZS-ju poudarjajo, da je poleg previdnega branja markacij potrebno tudi osnovno znanje branja zemljevidov. Foto: Planinska zveza Slovenije
Pri PZS-ju poudarjajo, da je poleg previdnega branja markacij potrebno tudi osnovno znanje branja zemljevidov. Foto: Planinska zveza Slovenije

Omogočili bodo spletne rezervacije

"Rezervacijski sistem je prilagojen posebnosti planinskih koč in bo bistveno olajšal rezervacijo prenočišč tako obiskovalcem planinskih koč kot tudi oskrbnikom. Obiskovalci bodo lahko po spletu v vsakem trenutku videli zasedenost v rezervacijski sistem vključenih koč, tako da bodo lažje načrtovali svoje planinske pohode in se s tem izognili tveganju, da ne bodo dobili prenočišča. A uvedba rezervacijskega sistema bo prinesla tudi več odgovornosti obiskovalcem. V primeru prepozne odpovedi bodo gosti soočeni s finančnimi posledicami, kar je sicer običajna praksa pri rezervaciji prenočitev pri ponudnikih v dolini," so še sporočili iz PZS-ja.

Vključitev v spletni rezervacijski sistem so že potrdili Aljažev dom v Vratih, Dom Planika, Dom Valentina Staniča, Koča na Doliču, Koča na Planini pri Jezeru, Pogačnikov dom na Kriških podih, Poštarski dom na Vršiču, Prešernova koča na Stolu, Vodnikov dom na Velem polju, Zasavska koča na Prehodavcih, skupno pa upajo, da jih bo letos približno 15.

Posebne omejitve pri številu oseb v eni sobi

Letos bosta v posamezni sobi lahko spali dve osebi oziroma več ljudi, če bodo iz istega gospodinjstva oziroma bodo potovali skupaj – torej skupina prijateljev na skupnem pohodu ali skupina na društvenem izletu. "Zaradi posebnih ukrepov bo v planinskih kočah posledično manj razpoložljivih prenočitvenih zmogljivosti, zato priporočamo dobro načrtovanje izleta in pravočasne rezervacije za spanje, še posebej v primeru načrtovanega izkoriščanja turističnih bonov," je razložil strokovni sodelavec PZS-ja Dušan Prašnikar.

Na vprašanje, katero dodatno opremo bodo letos potrebovali pohodniki, pa Planko odgovarja, da zagotovo zaščitno masko in razkužilo.

Foto: Planinska zveza Slovenije
Foto: Planinska zveza Slovenije

V gore samo takrat, ko smo popolnoma zdravi

Ob tem za letošnjo poletno planinsko sezono veljajo posebna priporočila. Planinske dejavnosti se udeležimo le popolnoma zdravi. Če se slabo počutimo, kihamo, kašljamo, ostanemo doma in s tem preprečimo širjenje okužbe. Pazimo na higieno kašlja in si temeljito umijemo roke pred izvajanjem dejavnosti in po njej. Treba je upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra, predvsem v notranjih prostorih.

Uporabljamo lastno opremo, skupno opremo pa pred uporabo razkužimo. Pri PZS-ju svetujejo lasten prevoz. V primeru dejavnosti v bližini je dobro pomisliti tudi na možnost, da pot do izhodišča opravimo s kolesom. Pri uporabi javnega prevoza ali avtobusnega prevoza moramo upoštevati navodila, ki jih za to področje predpiše NIJZ. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti na osnovno pripravo na turo, da se predhodno dobro pripravimo in jo načrtujemo.

"Še posebej moramo pri pripravi na turo biti previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so, kot vedno, čudovite. Seveda pa nas lahko na posameznih planinskih poteh preseneti krajše snežišče, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in imejmo v nahrbtniku vedno topla oblačila, vključno s kapo in rokavicami. S poletnimi meseci se prebudijo tudi nevihte in z njimi strele. Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči," še poudarjajo v PZS-ju.

V planinah pričakujejo veliko domačih gostov
Tudi v gorah računajo na slovenske goste