Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

To je strateška odločitev, s katero dežela stavi na večji obisk tako domačih kot tujih gostov. Pri tem pa ji mnogi hotelirji in gostinci niso mogli slediti.

Sorodna novica Upravljavce smučišč najbolj skrbijo visoke cene električne energije

Za dnevno vozovnico bo na vseh šestih smučarskih središčih Furlanije - Julijske krajine treba odšteti enako vsoto – 39,5 evra.

Spet bo zaživela tudi čezmejna povezava Nevejsko sedlo–Kanin.

Deželni odbornik za turizem Sergio Emidio Bini: "Poudarjam, naše cene so ostale nespremenjene, kar pomeni, da smo najcenejši na celotnem alpskem loku."

Podražitvam so se izognili, ker so pogodbe z dobavitelji energije podpisali še pred krizo. V duhu varčevanja so se odrekli nočnim smukam, sezono pa bodo končali prej kot običajno. Umetno zasneževanje trenutno omejujejo zgolj previsoke temperature.

Nenehna rast cen energentov pa je vplivala na gostinsko in nastanitveno ponudbo. Lastnica družinskega hotela v Žabnicah Raffaella Baron: "Cena energentov se je potrojila, posledično smo bili primorani dvigniti cene gostinske ponudbe in nastanitev za približno 20 odstotkov."

Sorodna novica "Smučarske vozovnice v Sloveniji ne bodo poskočile tako močno kot v tujini"

Večji ponudniki s stabilnejšo strukturo gostov lažje sledijo strategiji deželne turistične agencije, med njimi je tudi Jure Prescheren, ki že 27 let vodi gostišče na Svetih Višarjah: "Smo obdržali iste cene, tako da damo možnost vsem, da pridejo na Višarje, ker je to tudi romarska pot, in prisluhnemo družinam, ki so mogoče bolj v težavah kot mi trenutno."

Dobra polovica gostov v Kanalski dolini so Italijani, med tujimi pa je največ Madžarov, Hrvatov in Čehov.

Ugodne smučarske vozovnice bodo po pričakovanjih turističnih delavcev letos privabile še več enodnevnih gostov iz Slovenije in Avstrije.