Pogled na Piran. Foto: Pixabay
Pogled na Piran. Foto: Pixabay

"Če vemo kaj o Benetkah, je to, da so edinstvene. Katero drugo mesto pa je bilo še zgrajeno na vodi ali polno markantne arhitekture? No, kot se izkaže, je takih mest kar nekaj," piše CNN.

Pri tem poudarjajo, da je "Serenissima" obstajala 1100 let, od leta 697 do 1797, ko je mesto osvojil Napoleon.

Prelepe Benetke. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prelepe Benetke. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V tem času je vzdolž jadranske obale Beneška republika zgradila pravi pravcati imperij – in to ne toliko na italijanski strani kot na vzhodni obali, v današnjih Sloveniji, Hrvaški, Albaniji in Grčiji. Njene lovke so segle celo do Krete in Cipra.

Beneška republika je slovela po svoji prepoznavni arhitekturi, kar pomeni, da ni težko zgrešiti mest, zgrajenih v tem slogu.

In vzhodna obala Jadrana je bila včasih polna "mini Benetk", kjer sicer v večini ni bilo prepoznavnih kanalov matičnih Benetk, je pa beneški pečat dobro viden v obliki levov, obzidij, trgov v beneškem slogu, cerkvenih zvonov in ljubkih oken in portalov.

Piran: "Če bi bile Benetke vas"

Za Piran, "malo spokojno oazo na Jadranu", pri CNN-u pišejo, da ima cerkveni zvonik, ki je praktično identičen tistemu na Trgu svetega Marka.

Trg sv. Marka. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Trg sv. Marka. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"To so Benetke, če bi bile Benetke vas," navajajo, pri čemer omenjajo, da je bilo mesto del Beneške republike med letoma 1283 in 1797 ter da prav gotovo ne moremo reči, da je mesto danes "obtičalo v preteklosti", saj da je bil Piran leta 2010 prvo mesto v nekdanji Jugoslaviji, ki je izvolilo temnopoltega župana, v Gani rojenega Petra Bossmana.

"Je Rialto za vas preobljuden? Skočite dve uri na vzhod čez mejo v Koper, kjer je tamkajšnji Da Pontejev vodnjak reprodukcija najslavnejšega beneškega mostu. Mini Rialto iz leta 1666 je le eden od številnih beneških elementov v mestu, ki je bilo včasih prestolnica beneške Istre. Pravzaprav leži Koper skoraj naravnost nasproti Benetk, z Jadranom vmes," pa pišejo za Koper.

V spodnji galeriji so kraji, ki jih je rodila Serenissima in ki so po mnenju CNN-a najbolj "atmosferični".