Stolp bo viden z daljave 60 kilometrov. Foto: Bestseller
Stolp bo viden z daljave 60 kilometrov. Foto: Bestseller

Modni velikan Bestseller bo namreč v mestecu gradil 320 metrov visoko stolpnico, kjer bodo imeli svoj novi sedež. Bestseller Tower bo viden kar 60 kilometrov proč in s tem ne bo le najvišja stavba na Danskem, ampak najvišja stavba celotne zahodne Evrope - dozdajšnjega rekorderja, londonski Shard, bo Bestseller premagal za kar 10,4 metra.

Načrt za stavbo je delo znanega arhitekturnega biroja Dorte Mandrup, poroča Guardian.

"To bo znamenitost, ki bo Brande postavila na zemljevid," je povedal Anders Krogh Vogdrup, vodja gradnje pri Bestsellerju, potem, ko je mestni svet prejšnji mesec projekt podprl.

Foto: Bestseller
Foto: Bestseller

Podjetje Bestseller je bilo ustanovljeno v Brandeju leta 1975 in je naglo zraslo v enega od velikanov dostopne mode. Njegov lastnik, Anders Holch Povlsen, je najbogatejši človek na Danskem, znamke, kot sta Vero Moda in Jack and Jones pa najdemo vsepovsod, vključno v Sloveniji.

e več kot 30 let smo zelo srečni, da je naš dom Brande, in se počutimo naravni del lokalne skupnosti," je dajel Krogh Vogdrup ob napovedi gradnje stolpnice. Kot je pojasnil, so z gradnjo tudi "želeli nekaj vrniti mestu".

To sicer ne bo prva stolpnica na podeželju ‒ na vrhuncu japonskega nepremičninskega mehurčka leta 1991 so sredi japonskih polj, denimo, zgradili 41 nadstropij visok stanovanjski blok Sky Tower 41.

Res ni nasprotovanja?

A v Jutlandu je pokrajina tako ravna, da bo stolpnica vidna 60 kilometrov proč. Tako ga bodo lahko videli tako obiskovalci Jellinga, kraljevega sedeža Haralda Modrozobega, vikinškega kralja, ki je združil Dansko, kot tudi obiskovalci 30 kilometrov oddaljenega Legolanda.

Foto: Bestseller
Foto: Bestseller

"Težko je najti kogar koli tu, ki bi nasprotoval stolpu. Vsi menijo, da je fantastična ideja, vključno z mano," je za Guardian povedal Morten Dickmann, novinar lokalnega časnika. "Danski mediji so se močno trudili najti koga, ki bi gradnji nasprotoval, a jim ni uspelo."

Zdi se, da je opozicija vzniknila zgolj v prestolnici Köbenhavnu, kjer je Rokokoposten, danski satirični časnik, Bestseller Tower primerjal z zloveščim Sauronovim stolpom iz Gospodarja prstanov.

A Trine Kammer, arhitektka iz Aarhusa, katere partner je odrastel blizu Brandeja, toži, da lokalni časnik noče objaviti njenih do stolpa kritičnih zapisov. "Ljudje v Brandeju se tako bojijo kritizirati Bestseller. Kot da bi šlo za religijo," je dejala.

Kammerjeva meni, da bo stavba pokvarila občutek “prostrane, neokrnjene pokrajine". "Tako predimenzionirana stavba bo svet spremenila v klavstrofobično majhnega. Zakaj me mora vse opominjati na Bestseller, tudi, ko se sprehajam sama po gozdu?”

A lokalno, celo Anders Udengaard, politik Socialistične levice in dolgoletni kritik Bestsellerja, gradnjo stolpa podpira. "Res ni nobenega nasprotovanja. A verjamem, da bo večina ljudi na tak projekt, sredi tako majhne skupnosti, gledala kot na nekaj precej norega."