Čudovita narava Geoparka Karavanke. Foto: SOJ RTV SLO
Čudovita narava Geoparka Karavanke. Foto: SOJ RTV SLO

V čezmejnem Geoparku Karavanke imajo težave z izvajanjem skupnih čezmejnih turističnih programov. Glede na veljaven režim prehajanja državne meje zaradi covida-19 so namreč vsi koroški mejni prehodi za tuje turiste zaprti. Na slovensko stran Koroške lahko iz Avstrije in obratno tuji turisti pridejo le prek Karavank, Ljubelja in Šentilja.

Geopark Karavanke že nekaj let ponuja čezmejne turistične programe. Samo na avstrijskem Koroškem so lani poleti našteli okoli 200.000 turistov. "Dejansko vidimo, da imamo tudi kar lepo število gostov iz drugih evropskih držav. Do junija pa smo imeli največ avstrijskih gostov," pove poslovodja Geoparka Karavanke Gerald Hartmann.

Če torej želi neki nemški turist potovati s Klopinjskega jezera v dobre pol ure oddaljeni Turistični muzej Podzemlje Pece v Mežici, ne more skozi najbližji mejni prehod Holmec, temveč mora narediti najmanj triurni ovinek na mejni prehod Šentilj, Karavanke ali Ljubelj. Na mejnem prehodu Holmec namreč stoji tabla z opozorilom, da je v Slovenijo dovoljeno le Avstrijcem in Slovencem.

"Če zdaj razmišljamo o tej zelo zanimivi ponudbi na slovenski strani, kar se tiče podzemne Pece ali zdaj na novo Olimpline v Črni, je to zdaj zelo slaba situacija," še doda Hartmann.

Drugod na avstrijskem Koroškem pa kljub nekaterim ukrepom zaradi covida-19 s turistično sezono nimajo nobenih težav. Podpredsednik avstrijskega hotelirskega združenja Anton Wrann pa pravi: "Zelo smo zadovoljni z zasedenostjo. Goste pritegnejo akcije, ki jih imamo, skrbimo tudi za preventivne ukrepe."

Geopark ponuja zanimive dogodivščine tudi pod zemeljskim površjem. Foto: TV Slovenija
Geopark ponuja zanimive dogodivščine tudi pod zemeljskim površjem. Foto: TV Slovenija