Prizemljena Easjetova letala. Foto: Reuters
Prizemljena Easjetova letala. Foto: Reuters

"Prvi poleti so bili že odpovedani," je dejal Holger Rössler, ki se v imenu sindikata Verdi pogaja z Easyjetovo upravo. Vodstvo podjetja je odpovedi potrdilo, hkrati pa zagotovilo, da bo večina – okoli 130 poletov iz Berlina in v nasprotni smeri – izvedena.

Sindikat je k stavki pozval okoli 450 Easyjetovih kabinskih delavcev v berlinski bazi.

Zjutraj so bili odpovedani poleti v Nico, na Majorko, v Amsterdam, Malago, København in London. Nekaj jutranjih poletov so lahko izvedli zaradi vpoklica nadomestnega kabinskega osebja.

V Easyjetu potnikom svetujejo, naj preverijo status svojega poleta, preden se odpravijo na letališče.

V Verdiju zahtevajo dvig plač za vsaj pet odstotkov, zaradi visoke inflacije pa tudi dodatno enkratno kompenzacijo. "Izjemna rast cen in ogromna dodatna delovna obremenitev zaposlenih zaradi kaotičnega ponovnega zagona industrije kažeta na to, da so naše zahteve več kot upravičene," so prepričani v sindikatu.

Ponujajo vračilo kupnine, ampak ...

S pomanjkanjem osebja se sicer bojujejo številni letalski prevozniki, a daleč največ težav potnikom ta teden povzroča prav Easyjet, ki je konec tedna odpovedal kar 240 poletov proti Veliki Britaniji, zaradi česar so v tujini obtičali številni dopustniki.

Prevoznik ob sporočilu, da je bil "polet žal primoran odpovedati", sicer ponuja možnost vračila kupnine, vavčerja v isti vrednosti kupljene vozovnice ali prestavitev poleta, a pogosto je prva možnost novega poleta šele čez nekaj dni, kar je za večino potnikov prepozno. Tako so bili številni primorani kupiti tik pred zdajci nove, precej dražje vozovnice v domovino.