Stavka letaliških delavcev na letališču Charlesa de Gaulla v Parizu. Foto: Reuters
Stavka letaliških delavcev na letališču Charlesa de Gaulla v Parizu. Foto: Reuters

Na glavnem pariškem letališču Charlesa de Gaulla so za današnji dan odpovedali četrtino poletov, je sporočil operater letališča ADP. Letalske prevoznike so prosili, naj med 7. in 14. uro zmanjšajo njihovo število. Air France je tako odpovedal 85 poletov na kratkih in srednjih razdaljah, urnik čezoceanskih letov so spremenili.

Vzrok za odpovedi je stavka zaposlenih, ki zahtevajo za 300 evrov višje plače. "Čeprav se je letalski promet vrnil in imajo podjetja dobičke, delavci nismo pošteno plačani. Vse se krepi, razen naše plače," so sporočili sindikati letaliških delavcev.

Stavke posadk nizkocenovnikov v Italiji

V Italiji so stavkale posadke nizkocenovnih prevoznikov Ryanaiar, easyJet in Volotea. Delavci so delo prekinili v sredo med 10. in 14. uro. Na več italijanskih letališčih pa so 24-urno stavko izvedli kontrolorji zračnega prometa, poroča Euronews.

"Med razlogi so samovoljno znižanje plač, neplačevanje bolniške odsotnosti, zavrnitev dopusta v poletni sezoni ter pomanjkanje vode in obrokov hrane za posadko," sta zapisala sindikata italijanskih letaliških delavcev UILT in Filt.

Lufthansa med počitnicami ukinila tisoč poletov

Lufthansa ukinili pet odstotkov letov med poletnimi konci tednov. Foto: EPA
Lufthansa ukinili pet odstotkov letov med poletnimi konci tednov. Foto: EPA

V sredo zvečer sta nemška letalska družba Lufthansa in njena hčerinska družba Eurowings sporočili, da bosta julija zaradi pomanjkanja osebja med počitnicami ukinili več kot 1000 poletov oziroma pet odstotkov načrtovanih prevoznih zmogljivosti ob koncih tedna.

Španska sindikata STICPLA in USO sta medtem sporočila, da bi lahko poleti po Evropi stavkalo kabinsko osebje nizkocenovnega irskega prevoznika Ryanair.

Britanski turisti obstali v tujini

Odpovedi poletov so prizadele številne britanske turiste, ne samo tiste v Španiji. Letalski prevozniki EasyJet, British Airways, Tui Airways in Wizz Air, ki imajo hudo pomanjkanje kadrov, so v nedeljo (in tudi večkrat pred tem) nenadoma odpovedali številne polete. Svetovalna agencija The PC Agency ugotavlja, da so nedeljske spremembe poletov prizadele najmanj 15.000 potnikov.

Napovedi dražitve vozovnic zaradi cen kerozina

Evropska letalska industrija se je znašla v resnih težavah, potem ko je bilo med pandemijo covida-19 odpuščenih več kot 191.000 letaliških delavcev, poroča Euronews. Dolge čakalne vrste, nabito polne čakalnice in nezadovoljni potniki so na evropskih letališčih postali običajni.

Poleg tega se ob energetski krizi draži tudi kerozin, zaradi česar letalske družbe dražijo vozovnice. Direktor madžarskega nizkocenovnika WizzAir ocenjuje, da bodo vozovnice poleti poskočile za deset odstotkov.

Več letališč v zaposlovanje novih kadrov

Številna letališča, državne oblasti in letalske družbe zdaj hitijo z ukrepi. Na letališčih v Dublinu in na londonskem Heathrowu zaposlujejo pregledovalce potnikov, na letališču Schipol v Amsterdamu so osebju dvignili plače. Španska vlada je v torek napovedala zaposlitev dodatnih 500 policistov za preverjanje potnih listov na turističnih vstopnih točkah v Španijo.