Hotel ima 60 sob, restavracijo in vinsko klet. Foto: www.chateauhotels.nl
Hotel ima 60 sob, restavracijo in vinsko klet. Foto: www.chateauhotels.nl

Nekdanja gotska cerkev in samostan iz 15. stoletja sta bila spremenjena v hotel s 60 sobami, hotelsko restavracijo in vinsko klet. Prenovo hotela, ki je potekala od leta 2000 do leta 2005, je vodil mednarodno priznani notranji oblikovalec Henk Vos. Rezultat so številne svetlobne instalacije Inga Maurerja, opaziti pa je mogoče tako dela La Corbusierja in Rietvelda kot tudi sodobnih umetnikov. Prav ta dela ustvarjajo zanimiv kontrast z vitraži in mogočnimi zidovi ter originalnimi freskami.

Samostan je v 15. stoletju zgradil red Svetega križa, katerega pripadniki so v Maastricht prišli leta 1438. Dela so se začela leta 1440, celotno poslopje skupaj s cerkvijo pa je bilo končano leta 1520. Med francosko revolucijo so bili redovniki pregnani iz samostana, v tem času pa so ga uporabljali kot skladišče za orožje.

Ob koncu 19. stoletja so samostan in cerkev obnovili. V stavbi je po obnovi do leta 1979 domoval nizozemski kmetijski inštitut. Ko je inštitut stavbo zapustil, je ta začela hitro propadati, leta 2000 pa je Camille Oostwegel prevzela pobudo, da bi stavbo ohranili pred propadom.

A. M.