Nadvodni disk bi bil povezan z manjšimi diski. Foto: Deep Ocean Technology
Nadvodni disk bi bil povezan z manjšimi diski. Foto: Deep Ocean Technology
Pogled med ribe. Foto: Deep Ocean Technology

Načrt za hotel "Vodni disk" (The Water Discus hotel) je delo poljskega biroja Deep Ocean Technology (DOT), ki mu je pri tem pomagala švicarska firma BIG InvestConsult AG. Hotel bo zgrajen iz dveh glavnih diskov - enega pod vodo in drugega nad njo -, zgornjega pa bo dopolnjevalo še več manjših diskov. Diska bosta povezana s petimi stebri ter navpično osjo s stopniščem in dvigalom.

Podvodni odsek bo segal do 10 metrov pod morsko gladino, imel pa bo 21 sob, iz katerih bodo imeli gostje dostop do potapljaškega centra in bara. Vsaka soba je bila oblikovana tako, da bi bila "čim tesneje povezana s podvodnim svetom".

Zaradi modularne oblike hotela bodo lahko Vodni disk ob okoljskih ali gospodarskih pomislekih lahko prestavili na drug kraj. Nadvodni diski so zasnovani tako, da se jih da ločiti od glavnega diska in da plavajo na vodi, tako da lahko ob morebitni naravni katastrofi služijo kot rešilni čolni.

Številne priložnosti
Bogdan Gutkowski,
predsednik BIG-a, je prepričan, da bo imel projekt pozitiven vpliv na številna območja kot tudi na dubajsko turistično industrijo. "Projekt Vodni disk odpira številna nova polja razvoja za hotelski in turistični sektor, nepremičninski in urbani sektor na območjih, oddaljenih od obale, pa tudi nove priložnosti za ekologijo z ustvarjanjem novih podvodnih ekosistemov in dejavnosti za zaščito podvodnega sveta," je povedal za World Architecture News.

Ob tem je dodal še, da bi poleg tega radi v Združenih arabskih emiratih ustvarili mednarodni okoljevarstveni program in center za zaščito podvodnega sveta, pri čemer bi hotel Vodni disk služil kot laboratorijsko orodje za zaščito in raziskovanje oceanskega in morskega okolja.

Ta podvodni projekt sicer ni prvi poskus podmorske konstrukcije, niti prvi podvodni hotel - tega imajo že na Maldivih in na Floridi -, je pa nedvomno do zdaj najambicioznejši.