Najbolj romantična večerja v mestu? Foto: Cipriani
Najbolj romantična večerja v mestu? Foto: Cipriani
Leta 1958 zgrajeni hotel je umeščen v sklop dveh renesančnih stavb. Foto: Reuters
Clooney po zajtrku v Ciprianiju s svojima povabljencema - Cindy Crawford in Randejem Gerberjem. Foto: EPA
V Harry's Baru, nedaleč od San Marca, še danes strežejo svoj sloviti bellini. Foto: Reuters
Clooney je v Ciprianiju redni gost. Na fotografiji z Randejem Gerberjem med raztovarjanjem sto zabojev njune znamke tekile, ki sta jo pripeljala posebej za poroko. Foto: Reuters

Cipriani pa ni zgolj še en petzvezdnični hotel za petičneže. Cipriani je beneška institucija.

Hotel, ki danes velja za enega najdražjih na svetu (prenočitev vas bo stala od tisoč evrov na noč dalje), je 26. maja leta 1958 na otoku Giudecca odprl Giuseppe Cipriani, ustanovitelj slovitega beneškega Harry's Bara in izumitelj prav tako nezmotljivo beneškega koktajla bellini.

Za zadnjega res ni potrebno veliko - zgolj prosecco in breskov pire -, a dovolj, da zanj v Harry's Baru, kjer so nekdaj svojo mizo imeli celo Ernest Hemingway, Orson Welles in F. Scott Fitzgerald, zaračunavajo 12 evrov. Točno kdaj naj bi se Cipriani domislil recepta, ni znano - bilo naj bi nekje med letoma 1934 in 1948. Ime bellini mu je nadel zaradi prepoznavne rožnate barve, ki ga je spominjala na haljo svetnika iz slike beneškega renesančnega slikarja Giovannija Bellinija.

Dom bellinija in karpača
Cipriani pa si lasti zasluge za izum še bolj znane specialitete - karpača. Lastnik Harry's Bara je jed prvič pripravil grofici Amalii Nani Mocenigo, potem ko so ji zdravniki priporočili uživanje surovega mesa. Tudi karpačo ime dolguje beneškemu slikarju, Vittoreju Carpacciu, znanemu po uporabi rdečih in rožnatih tonov. Karpačo, danes znan po vsem svetu (in v vseh različicah), v Ciprianiju še danes pripravljajo po izvirnem receptu - govedino narežejo povsem na tanko, čeznjo pa prelijejo majonezo iz rumenjaka, olivnega olja, limone, gorčice, jušne osnove in tabaska.

Lahko sklepamo, da tudi karpačo ne manjka na mizah Clooneyjevih svatov ta konec tedna, ko je Cipriani v celoti rezerviran za zvezdniško poroko leta. Zakaj si je Clooney (in večina zvezdnikov) za svoje beneško gnezdece izbral ravno ta hotel, ni kaka večja uganka. Medtem ko se sicer tudi do drugih hotelov lahko kot zvezdnik precej brez težav in fotografskih zased pripelje s čolnom naravnost do vhoda, pa ima Cipriani to prednost, da je na ločenem otoku, na katerega povprečen turist (ali radovednež) navadno ne zaide.

Navsezadnje je Giudecca v 18. stoletju služila prav za oddih italijanske aristokracije, Cipriani pa je že ob odprtju veljal za izoliran hotel, do katerega je mogoče priti zgolj po vodi. Hkrati pa hotel, letos preimenovan v Belmond Hotel Cipriani, ponuja morda najlepši razgled na celotno laguno in Doževo palačo.

Osupljiv interjer
In če zunanjost morda na prvi pogled ni tako impresivna kot pri nekaterih drugih, starejših hotelih v mestu (Cipriani je hotel zgradil tako, da se je čim bolj nemoteče zlil z renesančnima stavbama, ki ga obdajata), pa interjer osupne vsakogar.

Cipriani je kot razkazovanje beneškega bogastva v malem - steklo je z Murana, zrcala starinska, tkanine so delo Fortunyja in Rubellija, prostori polni ročno izdelanih umetnin lokalnih obrtnikov, vrtovi, poimenovani po beneškem lomilcu ženskih src Casanovi, pa bujni.

82 sob in apartmajev ima razgled bodisi na vrtove, bodisi na laguno, bodisi na Trg svetega Marka. Vsaka soba je bila oblikovana individualno, najbolj zaželene pa so tiste z ogromnimi okni z razgledom na Doževo palačo.

Hotel ima kar tri vrhunske restavracije, center dobrega počutja Casanova s prostori za masažo, fitnesom, parno kopeljo in savnami, bazen, teniško igrišče, butik z beneško modo in zasebni privez.