Prenočevanje pod zvezdami v sobi, ki sploh ne obstaja. Foto: Reuters
Prenočevanje pod zvezdami v sobi, ki sploh ne obstaja. Foto: Reuters

Gre v bistvu za konceptualni umetniški projekt švicarskih dvojčkov Franka in Patrika Riklina, s katerim "želita raziskati tradicionalne prijeme gostoljubnosti v bogati državi, polni razkošnih hotelov in nastanitev tako v gorah kot ob jezerih", sta pojasnila. "V svojem umetniškem ustvarjanju želiva iti popolnoma v drugo smer. Če ponujate nastanitev brez zvezdic, dobite svobodo, s katero lahko na novo definirate razkošje," je dodal Frank Riklin.

Nastanitev, imenovana Null Stern Hotel (Hotel brez zvezdic), leži visoko v Alpah, v regiji Appenzell v bližini mesta Sankt Gallen, sobe, ki so brez sten, pa ponujajo čudovit pogled na okoliške vršace in pregovorno slikovito švicarsko pokrajino.

V brezzvezdničnem hotelu ob prihodu dobite pijačo in zajtrk, pričaka pa vas receptor, ki je obenem tudi natakar - običajno gre za lokalnega kmeta -, in vas pospremi do namestitve - dvoposteljne sobe z dvema nočnima omaricama, dvema nočnima lučkama in enim lesenim stolčkom, na katerega lahko odložite obleke.

Če je dež, se umaknete v kočo
Za kopalnico se je treba sprehoditi tri minute, gostje jo najdejo v leseni koči, ki je tudi nadomestno prenočišče v primeru slabega vremena. Hotel je odprl le poleti, a vremenske nevšečnosti so lani krojile kar 37 izmed 60 noči, ki jih je bilo na voljo, tako da so se gostje morali izpod milega neba preseliti v kočo. Hotel je bil odprt že lani, letošnjo sezono bodo odprli v petek.

Čeprav cena za takšno ponudbo sploh ni nizka - 295 švicarskih frankov (272 evrov) na noč, so letos prejeli že več kot 1.300 rezervacij z vsega sveta, od Američanov, Avstralcev in Iračanov, zato so čez poletje že skoraj razprodani.

Predtem spanje v bunkerju
Brata Riklin sta v preteklosti v sklopu koncepta "hotela brez zvezdic" ponujala tudi spanje v jedrskem bunkerju na 1.600 metrih nadmorske višine.