Central youth hostel V Londonu je eden boljše opremljenih hostlov v Evropi. Foto: www.nytimes.com
Central youth hostel V Londonu je eden boljše opremljenih hostlov v Evropi. Foto: www.nytimes.com

Nočitev v hostlu je še pred desetimi leti v večini primerov pomenila sobo brez ogrevanja, pograd s premehkim jogijem, skupno kopalnico, v kateri je, če nisi prišel dovolj kmalu, zmanjkalo vode, skromna kuhinja in nobenega skupnega prostora ali bara. Danes so hostli še vedno zelo poceni, bivalne razmere pa popolnoma drugačne.

Bivanje v hostlu vse prijetnejše
Večina hostlov, ki obratujejo v evropskih mestih, se je prelevila v moderne manjše hotelčke, kjer je užitek posedeti tudi ob kavi ali pivu in poklepetati z ostalimi popotniki. Hostli niso več le poceni prenočišče, so tudi kraji srečanj z ostalimi popotniki in kraji, kjer se sklepajo nova prijateljstva.

Obvezna oprema vseh hostlov so v zadnjem času, poleg moderne opreme in ugodja, postale tudi televizije v sobah, kopalnica v vsaki sobi, brezžična internetna povezava, zajtrki in popolno opremljene kuhinje, kjer si lahko pripravite obrok kot doma, in še bi lahko naštevali. Brisače in posteljnina so postali nekaj povsem samoumevnega, barčki in skupni prostori pa prijetno zapravljanje časa.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj najbolj prijetnih in modernih hostlov v evropskih mestih.

B. T.