Ste za prenočevanje pod zvezdami? Foto: Faktum
Ste za prenočevanje pod zvezdami? Foto: Faktum

Faktum Hotel, ki se je rezvil iz časnika Faktum, je po mestu izbral 10 krajev, kjer se zbirajo brezdomci (drugo največje mesto na Švedskem jih ima skupaj okoli 3.400), in ponuja noč na vsaki od teh lokacij.
Nastanitvene možnosti na hotelski spletni strani so ilustrirane z atmosferičnimi posnetki lokacij, vključno s parkom, straniščem v zapuščenem mlinu, nabrežjem ob kanalu in kotičkom pod nadvozom.

Vsako izmed lokacij spremlja privlačen opis, ki bi ga pričakovali od tipičnih hotelskih strani, pri čemer so izpostavljene denimo bližina lokalnim atrakcijam in zgodovina zapuščenih stavb.

Rušenje stereotipov
"Sobe" stanejo 11 evrov na noč, projekt pa so lansirali, da bi zbrali denar za Faktum, brezplačni poulični mestni časnik. Dobiček bo šel v dobrodelne namene za brezdomce in socialno ogrožene.

"Mislimo, da politiki ne storijo dovolj. To je opomnik revščine in način, na katerega se vsak lahko preprosto udejstvuje," je za Huffington Post povedal urednik časnika Aaron Israelson. "Veliko je nejasnosti in napačnih predpostavk okoli tega, kdo je brezdomec. Švedi mislijo, da ima vsak brezdomec težave s pitjem ali mamili, kar ni res."

Na strani Faktum Hotela je še zapisano, da izbrane lokacije gostom ne morejo zagotoviti.