Hotel je zgrajen iz 5.000 ton granita, tisoč ton jekla in 9.140 metrov lesa. Foto: Uradna stran hotela/parka
Hotel je zgrajen iz 5.000 ton granita, tisoč ton jekla in 9.140 metrov lesa. Foto: Uradna stran hotela/parka
Sobe so opremljene v indijanskem slogu, medtem ko ima vsaka od jedilnic svojo tematiko, ena od njih obuja spomin na čase kalifornijske zlate mrzlice. Foto: Uradna stran hotela/parka
Hotel je leta 1943 za nekaj časa zasedla ameriška vojska in v njem zdravila vojne veterane. Foto: Uradna stran hotela/parka

Luksuzno kočo, zgrajeno v slogu art decoja, bodo namreč korenito prenovili in izpopolnili varnostne zahteve.
Ahwahnee bo za prenovo od tal do strehe zaprt med 22. februarjem in 17. marcem. Med drugim bodo zamenjali zavese in posteljna pregrinjala in kuhinjski pod ter posodobili požarno varnost.
Po besedah Službe narodnih parkov (National Park Service) bo prenova stala okoli osem milijonov dolarjev, ki so jih zbirali s prodajo artiklov in ponudb znotraj parka. Cene naj bi za hotelske goste ostajale enake kljub prenovi.
Razgled za kralje
Ahwahnee je sicer eden tistih ameriških retrohotelov, ob prihodu v katerega vas prevzame močan občutek deja-vuja. Visoki stropi, orjaški kamini, lestenci iz starega zlata, goli tramovi, občutek rustikalnosti, pa vseeno prefinjenosti, vintage kombinacija golega granita, lesa in velikih steklenih površin, skozi katere opazujete veličastno in neokrnjeno naravo zahoda ZDA.

Zgradba, ki bi jo, denimo, uporabil za kak svoj triler Hitchcock. Ali pa Lynch. A oba omenjena sta navdih za podobne arhitekturne stvaritve, v katere sta postavila svoje trilerje, poiskala malce severnejše: Hitchcock za Sever-severozahod v Južni Dakoti, Lynch pa v Washingtonu.
V Ahwahneeju pa je navdih našel Stanley Kubrick, ki je dele interierja fiktivnega hotela Overlook iz Sijanja zasnoval prav po njem. Posnetke hotela pa so uporabili tudi za filma The Caine Mutiny (1954) in Color of a Brisk and Shinning Day (1996).
Cena ponudbi primerna
Če bi rekli, da je Ahwahnee slikovit, ne bi dovolj popolno opisali elegance, arhitekturne mojstrovine, avtentičnosti in domačega občutka, ki te preveva takoj ob vstopu v mogočno vežo. 14.000 kvadratnih metrov meri ta leta 1927 zgrajeni zgodovinski spomenik, ki ga je "zakrivil" arhitekt Gilbert Stanley Underwood, specialist za luksuzne parkovske koče, saj je naredil načrte tudi za Zion Lodge, Bryce Canyon Lodge in Grand Canyon North Rim Lodge.
Zgradba je oblikovana v črko Y, ima 99 hotelskih sob in svit, od katerih vsako krasi izvirni indijanski dizajn. S 24 kočami na hotelski posesti število sob v celoti nanese 123. Stavba je bila zasnovana tako, da naj bi se harmonično stopila s pečinami doline Yosemite, ki obkroža hotel, in da bi imeli gostje iz nje razgled na nekaj največjih znamenitosti parka: Half Dome, slapove Yosemite in Glacier Point.
Morda kljub vsemu velja omeniti še, koliko boste odšteli za ta retroluksuz: cene na noč se gibljejo med 439 in 1015 dolarji.