Pogled v eno izmed sob Vandra. Foto: Vander
Pogled v eno izmed sob Vandra. Foto: Vander
Letošnji seznam je najdaljši do zdaj. Foto: CNT
Kulinarika restavracije hotela Vander je odprta tudi za zunanje goste. Ugodna in izvrstna so tudi njihova kosila. Foto: Vander

Seznam so s pomočjo 36 strokovnjakov, ki so obiskali okoli tisoč novih hotelov v praktično vseh državah sveta, sestavljali deset mesecev.
Pri tem so vsak hotel, ne glede na velikost, ocenili glede na slog, lokacijo, ponudbo, ugodje, ceno in eleganco. Vse obiske so opravili nenapovedano in anonimno.

Nazadnje so naredili svoj izbor 154 hotelov in hotelčkov iz 57 držav sveta (vključno z 62, v katerih stane prenočitev pod 300 dolarji), s tem pa so dobili svoj najdaljši seznam v 17 letih, kar po njihovih besedah dokazuje, da si je hotelska industrija po finančni krizi že opomogla.

Slovenija, Hrvaška in Madžarska s po enim
Izmed naših sosed jih ima daleč največ na seznamu Italija - sedem, Avstrija jih ima tri (vse tri na Dunaju), Hrvaška enega (Falkensteiner Hotel & Spa Iadera v Zadru), Madžarska enega (Buddha-Bar Hotel v Budimpešti), prav toliko pa jih ima tudi Slovenija.

Na ugledni seznam se je uspelo prebiti Vandru, butičnemu hotelu s 16 sobami na Krojaški ulici ob Ljubljanici. Hotel, ki se je odprl lansko poletje, je oblikoval arhitekturni biro Sadar + Vuga, ki je notranjost obložil z odsevnimi površinami - steklom, zrcali in italijanskim marmorjem v treh odtenkih, s čimer so ustvarili iluzijo prostora.
Sobe so opremljene z unikatnim pohištvom, prevladujejo pa zemeljski toni z odtenki vijoličaste in modrosive barve.

Izvrstna restavracija
Najboljša soba po izboru CNT-ja je tista z razgledom na reko in okni od stropa do tal. Vander ima še bazen na terasi, studio za jogo in eno najboljših restavracij v Ljubljani. Vodja kuhinje je francoski kuharski mojster Benjamin Launay, ki uporablja najboljše lokalne sestavine za pripravo slovenskih in francoskih jedi z modernim pridihom.
Vander je tudi prvi slovenski hotel v vodniku Design Hotels.
"Vander, ki ima za ciljno publiko trendovske urbane vikendaše, se ponaša z intimnim vzdušjem in prijaznim osebjem. Minibar je založen z lokalnimi dobrotami (slovensko pivo Kratochwill, vina Movia, čokoladne praline), kopalnica pa s kozmetiko Molton Brown. Preskočite sobe, ki gledajo na stransko ulico, te so utesnjene in temne; večje sobe so polne naravne svetlobe in s krasnim razgledom na reko," so obrazložili svoj izbor v CNT-ju.