To, da nimajo lastnega doma, še ne pomeni, da si brezdomci ne zaslužijo lepega bivalnega prostora, je filozofija zavetišča Reichtum. Foto: AP
To, da nimajo lastnega doma, še ne pomeni, da si brezdomci ne zaslužijo lepega bivalnega prostora, je filozofija zavetišča Reichtum. Foto: AP
Vsak izmed enaindvajsetih trenutnih prebivalcev si je lahko izbral umetniško sliko za svojo sobo. Foto: AP

Reichtum 2 (Bogastvo 2) je nedavno prenovljeno zavetišče za brezdomce v južnem Berlinu, ki skuša s svojim videzom vrniti nekaj dolžnega dostojanstva vsem, ki so se iz takega ali drugačnega razloga znašli na cesti. Projekt je delo v Berlinu živeče umetnice Miriam Kilali in organizacije Gebewo, ki zavetišče vodi. "Za brezdomce, ljudi, ki so v življenju izgubili vse, sem hotela ustvariti prostor, kamor bi lahko ušli pred pritiskom vsakdanjega življenja," pravi Kilalijeva.

Seveda projekt ni zaživel brez številnih zapletov: več morebitnih vlagateljev se je spraševalo, kakšen "smisel" ima toliko denarja potrošiti za opremo bivališča za ljudi, na katere mnogi gledajo kot na alkoholike na robu družbe. Spet druge je "skrbelo", ali se bodo v sveže prepleskanih in opremljenih prostorih brezdomci sploh počutili "domače". Vseeno je umetnica uspela zbrati 130 tisoč evrov, kar ji je omogočilo podvig, ki ji je enkrat že uspel: prvi tovrstni hostel, Hotel Marfino, je odprla v Moskvi.

Kilalijeva se je pred in med prenovo večkrat posvetovala z 21 možmi, ki v zavetišču živijo – pa naj je šlo za izbiro preproge ali pohištva. "Gre za to, da ljudje prevzamejo vajeti svojega življenja, oblikujejo svoje življenjsko okolje. Iz izkušenj vem, da dajo lepe zgradbe človeku moč, in ljudje na cesti to potrebujejo dvakrat bolj kot drugi." Reichtum 3 bo, če bo šlo vse po sreči, zaživel v New Yorku, nato pa sledi še cela veriga podobnih hotelov po svetu.

A. J.