Razgled na staro Ljubljano z bazena na terasi hotela Vander. Foto: Vander
Razgled na staro Ljubljano z bazena na terasi hotela Vander. Foto: Vander
Hostel Celica se redno uvršča na sezname najbolj inovativnih hostlov na svetu. Foto: Celica

Natančneje - prvi opeva njen butični hotel Vander na Krojaški ulici, drugi pa je hostel Celico uvrstil na svoj seznam 12 najizjemnejših hostlov na svetu.

"Vander Urbani Resort, pet nadstropij visok hotel s 16 sobami, ki se razteza na štirih meščanskih hišah, je nastal iz čisto prave ljubezenske zgodbe, ki se je porodila v Sloveniji, za katero domačini radi izpostavijo, da vsebuje v svojem imenu besedo 'ljubezen' (ang. love)," piše New York Times v svoji recenziji hotela Vander.

Slovensko-avstralsko-francoska zgodba
Lastnika, slovenski arhitekt Aleksander Vujadinović in njegova avstralska žena Amanda, sta se namreč prvič poljubila prav na ulici, kjer sta poleti 2012 nato odprla eleganten hotelček, "eden bolj trendovskih v vse bolj dizajnersko zavedni prestolnici".

Ameriškemu časopisu pri Vandru ugaja praktično vse - od prikladne osrednje lokacije ob Ljubljanici, dizajnerske opreme in moderne arhitekture do t. i. bazena infinity na terasi in kulinarične ponudbe hotelske restavracije, v kateri francosko-slovensko fuzijo ustvarja francoski kuharski mojster Benjamin Launay. "Brez težav bi našli kaj slabšega, težko pa najdete kaj boljšega," oceno sklenejo pri New York Timesu.

Celica na novem topseznamu
Huffington Post medtem na še en seznam najhostlov na svetu uvršča zvezdo stalnico tovrstnih list, hostel Celica na Metelkovi. Celica se je znašla v druščini hostlov, kot so tisti v nemškem gradu Stahleck, v starem železniškem vagonu v Sydneyju, na mongolskem ranču, na hišici na drevesu v Turčiji, v 150 let starem kanadskem zaporu, v italijanskem samostanu in znameniti plavajoči hostel v Berlinu.

"Hostel Celica je verjetno hostel, ki vam bo najbolj dal misliti. Sestavlja ga 20 nekdanjih zaporniških celic, ki so jih prenovili sodobni umetniki. Stavba je več kot sto let delovala kot vojaški zapor, še v času socializma. Danes ima vsaka soba še vedno vrata z rešetkami, je pa notranjost sob precej polepšana s slikami in uokvirjenimi risbami," piše Huffington Post.