1. mesto: First World Hotel, Genting Highlands, Malezija. Število sob: 6.118. V barve mavrice odet megahotel s tremi zvezdicami ima na tisoče sob, storitev in lokalov, od kongresnega središča, kompleksa kinodvoran in igralnic, ogromno nakupovalnih površin, kar 32 recepcij in zabaviščni park. First World Hotel je resnično svet v malem, ne le zaradi svoje 'mamutske' velikosti, temveč tudi zaradi zanimive opreme prostorov, ki nihajo od tropskega pragozda do tradicionalnega španskega dvorišča. V hotelu vsak dan operejo kar 40 ton perila. Foto:
1. mesto: First World Hotel, Genting Highlands, Malezija. Število sob: 6.118. V barve mavrice odet megahotel s tremi zvezdicami ima na tisoče sob, storitev in lokalov, od kongresnega središča, kompleksa kinodvoran in igralnic, ogromno nakupovalnih površin, kar 32 recepcij in zabaviščni park. First World Hotel je resnično svet v malem, ne le zaradi svoje 'mamutske' velikosti, temveč tudi zaradi zanimive opreme prostorov, ki nihajo od tropskega pragozda do tradicionalnega španskega dvorišča. V hotelu vsak dan operejo kar 40 ton perila. Foto:

Za vas in za vse druge so pri reviji Forbes naredili seznam največjih hotelov na svetu, pri katerih je kriterij izključno število sob. Nekateri imajo te "džungle" iz jekla in betona za najčistejšo obliko neosebnega potovanja in odmika od spoznavanja prave kulture dežele, a za tisoče popotnikov so kljub temu idealni odgovor na najbolj mučno popotniško vprašanje: "Kje prespati?"

Z nekaj izjemami se z največjimi hoteli v ZDA baha Las Vegas - njegov hotel MGM Grand je vse do lani z natanko 5.044 sobami nosil prestižni naslov največjega hotela na svetu, nato pa ga je prehitel megalomanski kompleks First World Hotel v Maleziji, ki premore neverjetnih 6.118 sob. Omembe vredni so še Hiltonov Hawaiian Village z več kot 3.200 sobami, ki se je na lestvici uvrstil na 12. mesto, nekdaj legendarni hotel Rusija v Moskvi, ki je bil po ukazu Nikite Hruščova zgrajen leta 1967 in je imel 3.200 sob, lani pa so ga zaradi prenove zaprli, ter Burj al Arab v Dubaju, ki je sicer najvišji hotel na svetu, pri številu sob pa se ne uvršča med prvo deseterico. Kateri hoteli pa se?

Anja Pavlič

2. mesto: MGM Grand, Las Vegas, ZDA. Število sob: 5.044. Gostje hotela že pri vhodu ugotovijo, da lahko pri MGM Grandu pričakujejo samo in izključno razkošje. Vhod v stavbo varuje bronasti kip leva, visok več kot 13 metrov, ki je največji bronasti kip v ZDA in verjetno tudi na severni polobli. Hotel petičnežem ponuja ogromno raznolikosti s šestimi bari in več kot 20 restavracijami. Še bazen izstopa iz povprečja, saj je narejen v obliki tekoče reke.
3. mesto: Luxor, Las Vegas, ZDA. Število sob: 4.408. Zakaj še potovati v Egipt, če lahko ob obisku ZDA stanujete v Luxorju? V hotelu s 4.408 sobami se ne boste počutili ravno kot faraon, a imeli boste vsaj družbo. Vtis naredi velikanska piramida, Luxor pa je poleg tega tudi dom slavnega cirkusa Cirque de Soleil in priljubljenega nočnega kluba LAX.
4. mesto: Mandalay Bay, Las Vegas, ZDA. Število sob: 4.332. Mandalay Bay privlači goste, ki želijo veliko, več in še več zabave. Kompleks vključuje Mandalay Bay Events Center, ki gosti koncerte, boksarske dvoboje in prireditve, kot je prvenstvo v 'ultimate fightingu'. Če vam ni do plavanja v bazenu, si lahko kar v hotelu ogledate akvarij Shark Reef, ki premore več kot 2.000 živali.
5. mesto: Ambassador City Jomtien Hotel, Pataja, Tajska. Število sob: 4.239. Pri tem tajskem hotelu sta glavni temi deskanje in vse mogoče športne dejavnosti. Hotel ima lastno stezo za tek, teniška igrišča in igrišča za skvoš ter množico bazenov. Če sproščujočih počitnic ne želite združiti s telesno dejavnostjo, so na voljo kozmetični saloni, wellness centri in toplice. Še ni dovolj? Potepite se v knjižnico, lekarno, trgovine ali restavracijo. Zakaj sploh hoditi še v Bangkok?
6. mesto: Venetian, Las Vegas, ZDA. Število sob: 4.027. Tlakovane potke, pravi labirint kanalov s kanalom Grande na čelu in pojoči gondolerji - to je lahko (poleg pravih Benetk) le hotel Venetian v Las Vegasu. Kljub zelo evropskemu vzdušju pa ne bodo razočarani niti pravi ljubitelji iger na srečo in metanja kock, saj se Venetian med drugim lahko pohvali z rekordno sobo za poker.
7. mesto: Excalibur, Las Vegas, ZDA. Število sob: 4.008. Če ste mislili, da je Trnuljčičin grad v Disneylandu prej ko ne ponesrečena kopija, potem zagotovo še niste bili v Excaliburju, čigar imitacija gradu je eden najzgodnejših primerov lasvegaške uporabe zgodovine v izključno trgovske namene. Walt Disney sicer verjetno ne bi bil preveč zadovoljen, a tako je. Sobe so majhne in brez značaja, iz igralnice se širi hrup, a vse se ublaži s 'kraljevskimi' toplicami.
8. mesto: Bellagio, Las Vegas, ZDA. Število sob: 3.933. Danny Ocean in njegovi tatinski sodelavci so se čudili lepoti in veličastnosti vodometov pred hotelom ob koncu filma Oceanovih 11. Tudi vi bi se, če se boste odločili za prenočevanje v hotelu Bellagio. Če boste že tam, nikakor ne smete zamuditi razvajanja svojih brbončic - Bellagio hotel je namreč edini ameriški hotel, ki ima kar dve restavraciji najvišje kakovosti: Picasso in Le Cirque.
9. mesto: Circus Circus, Las Vegas, ZDA. Število sob: 3.773. Če vas prime, da bi se poročili v mestu luči, izberite kapelico Circus Circus v istoimenskem hotelu, ki ima že dolgo zgodovino. A Circus Circus ni samo za mladoporočence - zabaviščni park Adventuredome je največji notranji tovrstni park v Nevadi, hotelski cirkus Midway Stage pa največji stalni cirkus na svetu.
10. mesto: Flamingo, Las Vegas, ZDA. Število sob: 3.565. Včasih poznan tudi pod imenom rožnati hotel, Flamingo se je odprl na silvestrovo leta 1946 in bil prikazan v več filmih. Po več menjavah lastnikov in prenovi leta 1993 si ga zdaj lasti podjetje Harrah’s Entertainment.