Neokrnjeni pogled na reko Tatai. Foto: Youtube
Neokrnjeni pogled na reko Tatai. Foto: Youtube

Hotel stoji sredi kamboške džungle, na skoraj popolnoma nedostopnem območju, tako da lahko gostje do njega pridejo samo po reki.

Zamisel za 4 Rivers Floating Lodge se je porodila Romunu Valentinu Pawliku in njegovi ženi, Filipinki Anni Pawlik Szocs, ko sta leta 2007 obiskala to območje. "Vse, kar sva vedela o Kambodži, je bil Angkor Wat, Phnom Penh in Sihanoukville. Ko sva videla, kako čarobna je reka Tatai, sva bila navdušena in že takrat sva vedela, da morava na tem mestu nekaj zgraditi," je povedal Pawlik za AP.
Dve leti in dva milijona dolarjev pozneje sta svojo idejo uresničila.

Ture po ribiških vaseh
Šotori so povsem enostavni, v vsakem je kopalnica, minibar, plazma televizor in DVD-predvajalnik. Večino električne energije hotel ustvarja s pomočjo sončnih celic.

Na osrednjem splavu so še knjižnica, bar in restavracija (vsak večer gostom postrežejo tri hode zdravih in lokalnih specialitet, s poudarkom na kmerski kulinariki in sveži morski hrani), gostje pa lahko najamejo tudi kajak za veslanje po mirni reki. Hotel ponuja tudi vodene ture po bližnjih mangrovah in ribiških vaseh ter nočno plovbo za opazovanje kresničk.

4 Rivers Floating Lodge skuša tudi ohranjati čim tesnejše vezi z lokalno skupnostjo, zato od lokalnih trgovcev kupujejo hrano in druge zaloge. So tudi v stalnem stiku z lokalnimi oblastmi in okoljevarstveniki, da bi območje ohranili čim bolj neokrnjeno. "Varstvo okolja je zelo pomembno. Imamo goste, ki so res ekološko nori do skrajne mere, a ni lahko naučiti domačinov, naj ne mečejo smeti v vodo," pa je povedala Anna Pawlik-Szocs.