337 metrov visoka betonska piramida bo morda nekoč vendar prestižni hotel. Foto: EPA
337 metrov visoka betonska piramida bo morda nekoč vendar prestižni hotel. Foto: EPA

Hotel Ryuryong, 337 metrov visoka piramida, naj bi postal nov simbol severnokorejske prestolnice. Pravzaprav je hotel to tudi postal, vendar v negativnem smislu. Lupina stavbe sicer že vrsto let stoji in dominira nad mestom, vendar pa v njej nikoli niso uredili načrtovanega prestižnega hotela. Podvig so nedavno oživili in hotel naj bi dokončali do leta 2012, ko bodo v Severni Koreji slavili 100. rojstni dan 'večnega predsednika' Kima Ila Sunga.

Kaprica ostarelega predsednika
'Ujeti' leto 2012 je pomembno tudi zato, ker je bila postavitev 105-nadstropnega hotela s 3.000 sobami pravzapra Kim Il Sungova zamisel. Okoli 30 milijonov evrov je diktator vložil v hotel, nato pa mu je okoli leta 1991 zmanjkalo denarja. Lani je njegov sin in zdajšnji predsednik Kim Džong Il na novo izračunal stroške dokončanja hotela. Med okoli 475 in 630 milijoni evrov bi država še potrebovala za napeljave in dokončno opremo hotela.

Kim Džong Il upanja ni izgubil; nasprotno, prepričan je, da bo država, ki se je končno nekoliko začela odpirati svetu, kmalu postala ena najblj priljubljenih destinacij za pustolovske turiste in da bodo ravno ti dodobra napolnili državno blagajno. In tako je tudi sofinanciral projekt, ki ga je že zaradi spoštovanja do očeta naroda treba izpeljati. Prav zaradi tega spoštovanja do predhodnika Kim Džong Il vztraja, da stavbe ne bodo porušili, pa čeprav bi bila rušenje in gradnja novega objekta ugodnejša.

P. B.