Dobrodošli v Peninsuli. Foto: Reuters
Dobrodošli v Peninsuli. Foto: Reuters
Pogled v notranjost hotela. Foto: Reuters
Stavba hotela ima zgodovinsko vrednost. Foto: EPA

Projekt je vlagateljici, družbi Qatar’s Katara Hospitality in Hongkong and Shanghai Hotels, stal kar 750 milijonov evrov, stavbo pa sta kupili od francoskega zunanjega ministrstva, ki jo je po drugi svetovni vojni prevzelo od Nemcev.

Med vojno je stavba na aveniji Kléber z začetka 20. stoletja namreč služila kot vojaški štab okupatorskih sil, leta 1973 pa so v njej med vietnamsko vojno potekala mirovna pogajanja.

Obnovitvena dela so trajala štiri leta, prve goste, ki jim obljubljajo kraljevsko obravnavo, pa je hotel sprejel ta teden.

Strateška naložba v prihodnost
Pri odprtju razkošne in pregrešno drage Peninsule je šlo tudi za strateško bitko in dolgoročno naložbo - privabiti nov sloj azijskih milijonarjev, še zlasti kitajskih. Kot upata azijski vlagateljici, pa tudi obratno - da bi evropski gostje prepoznali kakovost znamke Peninsula in se odločili še za katerega izmed njihovih drugih hotelov. Pariška Peninsula namreč ni samo prva izpostava te luksuzne verige v Franciji, ampak v celotni Evropi.

"Če imamo dobro nepremičnino v Evropi, upamo, da bodo Evropejci spoznali znamko Peninsula in se odločili še za naše izpostave v Severni Ameriki in Aziji. Zato se osredotočamo na majhno število, hočemo pa, da je ta peščica naših hotelov v najboljših mestih sveta in da so naši hoteli med najboljšimi na svetu," je za Reuters povedal Clement Kvok, predsednik družbe Hong Kong and Shanghai Hotels.

Od 1.000 do 25.000 evrov na noč
Cene sob v pariški Peninsuli se začenjajo pri dobrih tisoč evrih na noč, za najprestižnejši apartma z lastno teraso pa boste odšteli kar 25.000 evrov na noč, kar je največ v Parizu, ki tudi sicer ne slovi ravno po poceni namestitvah. Sob je skupaj 200, v vsaki izmed njih pa lahko gostje brezplačno kličejo kamor koli po svetu, imajo na razpolago svoj tiskalnik, avtomat za kavo, sušilec za nohte in tablico, na kateri so zbrane vse funkcije, od uravnavanja luči do naročanja zajtrka v sobo.

Odprtje Peninsule je sicer potekalo hkrati s ponovnim odprtjem še enega luksuznega hotela v prestolnici - Plaza Athenee, ki je bila zaradi obnovitvenih del zaprta več mesecev. Najbogatejši Zemljani imajo tako v Parizu kar nekaj možnosti. Mesto, ki vseeno čuti padec števila ruskih, indonezijskih in japonskih gostov, ima sicer manj hotelov s petimi zvezdicami kot New York ali London, a do leta 2016 naj bi svojo luksuzno ponudbo precej okrepili.

Lani so v Parizu, enem najbolj obiskanih mest na svetu, našteli 30 milijonov turistov.