Detajl tipične švedske lesene hiše na Skansnu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Detajl tipične švedske lesene hiše na Skansnu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Odrasla Pika Nogavička? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Največja Ikeina trgovina na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena izmed ozkih uličic v Gamlastanu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
sjö.
Že na modernem in skandinavsko elegantno arhitekturno rešenem letališču Arlanda se zazrete v znane obraze: Ingemar Stenamrk, Ingmar Bergman, Abba, Roxette, Björn Björg, Greta Garbo idr., ki vas s plakatov pozdravljajo v "svojem mestu" - zdi se, da so Švedi pustili svoj pečat povsod.
Med pristanišči, starinarnicami in boemi
In v Stockholmu vas nedvomno čaka parada stereotipnih Švedov: lepotci z izklesanimi ličnicami, alternativni frajerji, korpulentne blondinke, trendseterke, rdečelični mornarji, lahkoživi mladci, ki potrjujejo vse mite o spolni nesramežljivosti sicer pregovorno hladnih Skandinavcev ... Paradirajo po boemskem stockholmskem "SoHo"-ju, imenovanem SoFo. Nakupujejo v starinarnicah in trgovinami z "vintage" oblekami v Södermalmu.
Posedajo po kavarnah v Gamlastanu, starem delu mesta s stavbami, prebarvanimi v toplo rumeni in oranžni. Sprehajajo se po nabrežju Skeppsholmna s starimi ladjami. Okušajo pridih preteklosti v Skansnu, zbirki starih obrtniških delavnic, združenih z živalskim vrtom. Obdelujejo svoje vrtičke, ki v nasprotju z ljubljanskimi županu ne gredo v nos (res pa je, da so s svojimi rdečimi lesenimi ograjicami vseeno videti malce bolj idilično).

Top 6 stvari, ki jih morate izkusiti v Stockholmu:

1. Izgubljanje po ozkih uličicah Gamlastana.
2. Poskušanje "vintag" oblek v SoFo-ju.
3. Slastna tortica kladekaka v eni izmed do gejev prijaznih kavarn na Slottsbacknu.
4. Opazovanje švedskega nočnega življenja v enem izmed "rockabilly" lokalov.
5. Zapeljate se z ladjico po idiličnem stockholmskem arhipelagu.
6. Ogledati si, kakšno je bilo življenje nekoč - v Skansnu.


Največja Ikea in kup H & M-ov
V Stockholmu je utrip počasnejši kot v Srednji ali Južni Evropi - kar pač lahko pričakujemo od mesta, kjer pozimi sonce zaide že ob dveh popoldne. Nikdar in nikjer vas ne bo strah, da vam bo kdo ukradel torbico, javni prevoz s podzemno na čelu je organiziran zgledno, huda gneča je le v H & M-ovih prodajalnah, ki jih je po mestu več kot stojnic s kebabi balkanskih priseljencev. H & M je skupaj z Ikeo (na obrobju Stockholma lahko obiščete njeno največjo trgovino na svetu) pač ponos švedskega potrošništva.
In zloglasne zasoljene severnjaške cene? Ni tako hudo. Oblačila stanejo približno toliko kot pri nas, hrana je malce dražja (pozna se le pri sadju in zelenjavi ter pri mesu), kava in slastna tortica (kladekaka) ali obvezna cimetova rolica (kanellbulle) sta popolnoma sprejemljive cene, za pivo zvečer v lokalu pa lahko odštejete tudi 30 kron (približno tri evre).
Pridejo na študij, ostanejo za večno
Stockholm je tudi idealno univerzitetno mesto - na obisku pri slovenskih študentih, ki so tu prek Erasmusa, nas navdušijo lepi študentski domovi z najboljšim mogočim dvoriščem - tik za njimi se namreč razteza gozdiček z jezerom, ob njem pa dvorec, ki naj bi si ga za svojo novo rezidenco po poroki izbrala princesa Madeleine, najmlajša članica švedske kraljeve družine.
Univerza in študentski dom ponujata vpogled v eklektično mešanico mladih s celega sveta - večini je šest mesecev izmenjave dosti premalo. Mnoge pa Stockholm celo tako očara, da ostanejo za vedno.
V spodnji galeriji nekaj utrinkov iz Stockholma.