Grčija je že odprla restavracije in bare. Foto: Reuters
Grčija je že odprla restavracije in bare. Foto: Reuters

Čeprav je Grčija v prvem valu pandemije covida-19 razmere sprva dobro obvladovala, pa je ponoven porast primerov okužb pripeljal zdravstvene storitve do roba, vlada pa je morala tako novembra odrediti drugo zaprtje.

Grški predsednik vlade Kiriakos Micotakis pa je dejal, da je kombinacija vsesplošnega testiranja, imunizacije in dejstvo, da bi veliko dejavnosti potekalo na prostem, oblasti prepričala, da bodo turisti državo lahko varno obiskali. Število okužb je upadlo, z omiljenjem omejitev pa so v Grčiji že odprli bare in restavracije. Naznanili so tudi, da se bodo naslednji teden znova odprli tudi muzeji. Od 15. maja bodo še dodatno razrahljali ukrepe in dovolili, da v državo lahko pripotujejo tudi cepljeni tuji obiskovalci.

Zahtevano je redno razkuževanje. Foto: Reuters
Zahtevano je redno razkuževanje. Foto: Reuters

Grški turizem predstavlja petino ekonomije

Ker si popularna turistična destinacija želi privabiti tudi turiste, pa se je odločila, da bo znova odprla svoje organizirane plaže. Ležalniki morajo biti drug od drugega oddaljeni vsaj štiri metre, zahtevano pa je redno razkuževanje in testiranje vseh zaposlenih na covid-19. Za grške ljubitelje plaž je bilo ponovno odprtje največjih plaž v državi priložnost, da so se po mescih v zaprtju lahko sprostili in si dali duška.

Grški turizem sicer predstavlja približno petino grške ekonomije in služb. Država si po lanskem letu, ki je bilo najslabše leto v industriji do takrat, ne more privoščiti še enega izgubljenega poletja. "Svoje upe polagamo v turizem," je priznal Nikos Venieris, ki upravlja peščeno plažo v obalnem predmestju Alimos, ki je malce zunaj glavnega mesta Aten in dodal, da bo število obiskovalcev iz tujine igralo veliko vlogo pri njihovih financah. V glavnem mestu Grčije bodo sicer ukrepe socialnega distanciranja ohranili.

Grčija odprla plaže, turisti dobrodošli čez teden dni