Foto: Mladinski kulturni center Maribor
Foto: Mladinski kulturni center Maribor

Turistična zveza Slovenije je tudi letos razglasila letošnje zmagovalce akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, v okviru katere so izbirali tudi najlepša in do gostov najbolj prijazna mesta in nastanitve. Na natečaju je v kategoriji mladinskih prenočišč po štirih letih ponovno slavila ekipa hostla Pekarna, ki je nedavno praznovala 10. rojstni dan. Tako je osvojila naslov najgostoljubnejšega mladinskega prenočišča v državi.

Maja Stoporko in Marja Guček. Foto: Mladinski kulturni center Maribor
Maja Stoporko in Marja Guček. Foto: Mladinski kulturni center Maribor

"Naš hostel je od drugih drugačen predvsem po tem, da poleg skupnih prenočišč ponuja tudi apartmaje in garsonjere, ki so opremljene s kuhinjo. Vsak soba ima lastno kopalnico, kar za hostle še vedno ni značilno," je za TV Slovenija pojasnila Maja Stoporko, receptorka hostla Pekarna, katerega prvotno poslanstvo je bilo ponujati prenočitev mladim, k njim pa zahajajo tudi družine.

Po mnenju žirije naj bi mariborski hostel aktivno sodeloval pri različnih dogodkih in dejavnostih, predvsem pa naj bi gostom ponujal tematske sobe z zgodbo, nadstandardne apartmaje z lastno kuhinjo in kopalnico, možnost skupnih prostorov za druženje in branje ter razgibane dejavnosti na hodnikih, kot so talne družabne igre, je sporočil Mladinski kulturni center Maribor, ki hostel tudi upravlja.

Upajo na še večji obisk

Pridobili so tudi naziva Kolesarjem in pohodnikom prijazna namestitev. Foto: Mladinski kulturni center Maribor
Pridobili so tudi naziva Kolesarjem in pohodnikom prijazna namestitev. Foto: Mladinski kulturni center Maribor

"Kljub izgubi nekaj kadra in zaprtju se nismo vdali," je ob sprejetju nagrade dejala Stoporko in dodala, da so se v času covida-19 povezali s še več lokalnimi ponudniki. Pridobili so tudi naziva Kolesarjem in pohodnikom prijazna namestitev – tem je brezplačno na voljo vsa potrebna oprema. "V najbolj ranljivem času smo po mnenju Turistične zveze Slovenija postali še najlepše in najgostoljubnejše mladinsko prenočišče, na kar smo v tem času še toliko bolj ponosni," je še priznala in poudarila, da to za zaposlene hostela, ki se je iz leta v leto izboljševal, pomeni pomembno potrditev in zagon za naprej.

"Verjamemo, da bo pridobljeni naziv povod za povečano število gostov in da se bomo tako po številu prenočitev še malo približali rezultatom izpred časa epidemije," je povedala Marja Guček, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor. V hostlu, ki je del Kulturnega centra Pekarna in tako del mariborske alternativne umetnosti, naj bi bilo že sicer posebno vzdušje, do zdaj naj bi ga obiskalo kar 30.000 popotnikov iz več kot 100 držav.

Na istem natečaju je letos sicer po izboru javnosti, na podlagi spletnega glasovanja, ki se je končalo v septembru, že osvojil tudi 2. mesto. Hostel Pekarna se je sicer na prvo mesto po izboru strokovne žirije zavihtel že leta 2017, v letih 2016, 2019 in 2020 pa je osvojil srebro.

Mariborski hostel privablja številne popotnike