V Bohinju je potekal Zeleni dan slovenskega turizma, osrednji dogodek trajnostnega turizma v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija je v sodelovanju s Konzorcijem Slovenia Green podelila 69 novih znakov Slovenia Green. Foto: STO
V Bohinju je potekal Zeleni dan slovenskega turizma, osrednji dogodek trajnostnega turizma v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija je v sodelovanju s Konzorcijem Slovenia Green podelila 69 novih znakov Slovenia Green. Foto: STO

Na destinacijah, ki se ponašajo s tem certifikatom, je, potem ko je vanjo na novo pristopila še destinacija Piran - Portorož, ustvarjenih že 90 odstotkov vseh turističnih prenočitev v Sloveniji. Najprestižnejši družbi nosilcev platinastih certifikatov pa se je letos pridružila občina Kranj.

Kot pravi Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, je zeleno jasna vizija slovenskega turizma, kar smo ne nazadnje dokazali že s tem, da smo že pred desetimi leti oblikovali Zeleno shemo slovenskega turizma, ki je v osnovi program, s katerim spodbujajo destinacije in ponudnike k zelenemu ravnanju. "Prve znake smo podelili leta 2015, danes me veseli, da smo v zeleni shemi podelili 288 znakov. Se pravi, vse vodilne destinacije so v shemi odločene, da delajo trajnostne korake. To je tisto, kar dela Slovenijo posebno, to orodje je sistematično, je v bistvu edinstveno v Evropi, zato smo tudi primer dobre prakse za Evropsko turistično komisijo, ki je vzela naš primer za podlago, ko pripravlja usmeritve za druge evropske države, kako naj se lotijo uvajanja trajnostnega turizma."

Država se, pravi Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem, zaveda pomena in seveda tudi podpira to usmeritev, nas pa vseeno čaka še nekaj dela. "Pri uvajanju takšnih praks je pomembno, da se naredi čim več za ozaveščanje, da se omogočajo tudi določene spodbude, potem pa po domače povedano nekdo mora zagrabiti in potem sledi princip snežene kepe in to se nam v Sloveniji že dogaja: destinacije, ponudniki so začeli temu slediti."

Danes so v Bohinju podelili 69 novih certifikatov, 14 nosilcev pa jih je po treh letih, pravi Maša Klemenčič, vodja zelene sheme pri STO, letos obnovilo. "Ti znaki niso samo neka nagrada oziroma neka samoumevna stvar. Temeljijo na mednarodno priznanih standardih. Destinacije se morajo zelo potruditi, da jih dobijo in zadržijo."

V Zeleno shemo sta v zadnjem letu na novo vstopili destinaciji Žirovnica ter Portorož-Piran, in kot pravi župan Žirovnice Leopold Pogačar, za to pot so se odločili: "Da najdemo neke smernice, neko znanje, ki ga prenašajo skozi znanja. Zame je to kot neki ISO-standard."

Kot rečeno, pa ima shema tudi elitno druščino. Platinasto priznanje je pred dvema letoma kot prvi pridobil Bohinj, ki na tem področju nedvomno orje ledino. In ta shema, priznava direktor turizma Klemen Langus, je tudi za njih zagotovo: "Izjemno orodje za resnično usmerjeno pot v trajnostni razvoj. Prvič je stvar zelo resna, je treba resnično nekaj pokazati, je treba sprejemati določene ukrepe in izvajati določene aktivnosti, in sicer cela lokalna skupnost."

Bohinju se je v elitni družbi, v kateri so zdaj že tudi Ljubljana, Laško in Brežice, letos pridružila še mestna občina Kranj .