Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gobe, ki vsebujejo psihoaktivno snov psilocybin, ostajajo v večjem delu Evrope in ZDA nezakonite, a jamajška vlada psihedeličnih gob ni nikdar prepovedala, zdaj pa si želi s pomočjo vlagateljev iz njih narediti celotno industrijo, za katero ocenjujejo, da bi bila lahko do leta 2028 vredna kar osem milijard dolarjev (trenutno ta vrednost znaša 3,6 milijarde).

Jamajka ima trenutno najmanj štiri letovišča, ki se osredotočajo na psilocybin, od tega so se tri odprla v zadnjih letih, ko je vlada postala precej bolj dovzetna za psihedelike in spodbuja zasebne naložbe v sektor.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri jamajški agenciji za trženje (Jamaica Promotions Corporation), državni agenciji za promocijo poslovnih priložnosti, vidijo v psihedelikih način, kako razširiti turistično industrijo te otoške države. "Priložnosti so tu," je povedal Gabriel Heron, podpredsednik trženja pri agenciji. "Kako bomo umestili to specifično turistično izkušnjo, bo odvisno od industrije zdravja in centrov dobrega počutja."

V MycoMeditationsu, psihedeličnem letovišču v mestu Treasure Beach na južni obali Jamajke, gostje odštejejo tudi po 23.500 dolarjev za teden dni dolgo doživetje, ki vključuje tri seanse z norimi gobami.

Uporabo psilocybina za zdravljenje duševnih težav, kot so anksioznost, depresija, anoreksija in obsesivno kompulzivne motnje, za zdaj še preučujejo v kliničnih preizkusih. Stranski učinki vključujejo občutja panike, strahu, slabosti in prebliskov iz preteklosti.

Psihedelično letovišče MycoMeditations. Foto: Reuters
Psihedelično letovišče MycoMeditations. Foto: Reuters

Mistična izkušnja in popuščanje stresa

Med seansami v MycoMeditationu gostje ležijo na ležalnikih ali na podlogah za jogo, pri tem pa poslušajo glasbo.

V MycoMeditationsu določijo odmerek za vsako stranko posebej glede na njegovo duševno stanje, pri čemer se posvetujejo kot ekipa, ki zajema tudi usposobljeno osebje iz ZDA.

Dr. Matthew Johnson, profesor psihiatrije na medicinski fakulteti Johnsa Hopkinsa, je v intervjuju dejal, da meni, da psilocybin deluje tako, da sprošča tok različnih misli in čustev, kar lahko pomaga ljudem, da izplavajo iz negativnih čustvenih tirnic, povezanih z najrazličnejšimi stiskami, ki vključujejo depresijo in zasvojenost.

Odprtost jamajške vlade do psihedelikov je kar presenetljiva, glede na to, da je država sicer razmeroma konservativna, tradicionalne krščanske vrednote pa dominirajo nad liberalnimi rastafarijanskimi idejami, s katerimi tujci povezujejo otok.

Lani je tako v Montego Bayu celo potekala konferenca, imenovana Psihedelični vrh, na katerem so predstavniki oblasti in podjetniki razpravljali o priložnostih v psihedelični industriji. Med udeleženci sta bila tudi takratni kmetijski minister ZDA Floyd Green in podjetnica Cedella Marley, sicer hčerka zvezdnika reggaeja Boba Marleyja.

Zunaj Jamajke najdemo psihedelična letovišča še na Nizozemskem, v Španiji in Kostariki.